fbpx

Morawiecki napovedal konec odvisnosti od ruske nafte do konca leta

Poljski premier Mateusz Morawiecki (Foto: epa )

Naredili bomo vse, da se do konca leta odmaknemo od ruske nafte … Zahvaljujoč obnovljivim virom energije bomo postali neodvisni od ruske nafte, ruskega plina,” je napovedal poljski premier Mateusz Morawiecki.

Poljski premier Mateus Morawiecki je danes napovedal, da bo Poljska prenehala uvažati ruski premog najpozneje do maja letos, nafte in plina pa do konca leta. V torek je vlada sprejela sklep o uvedbi popolnega embarga na uvoz premoga iz Rusije, poroča poljska tiskovna agencija PAP. Morawiecki je na današnji novinarski konferenci povedal, da je Poljska zahvaljujoč obnovljivim virom energije že sedaj v velikem deležu neodvisna od ruskih ogljikovodikov.

Po njegovih besedah bo Poljska nadomestila izpad od uvoza ruskega plina prek svojega plinskega terminala Swinoujscie, Baltskega plinovoda in plavajočega plinskega terminala blizu Gdanska.

Davek na ruske energente
Morawiecki je še povedal, da so poljski načrti glede uvoza iz Rusije najbolj smeli v EU, in se pritožil, da druge države “ignorirajo” ruski vojaški napad na Ukrajino in še vedno uvažajo ruske energente. Evropsko komisijo je zato pozval, naj uvede davek na ruske ogljikovodike, poroča STA. “Močno si bom prizadeval za to idejo v Evropski uniji, da bo položaj pravičen z vidika tržne konkurence,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal premier. Omenjeni davek je po njegovih ocenah nujen, ker Nemčija in druge evropske države ne ustavljajo uvoza ruskih energentov, ki veljajo za cenejše.

Sara Kovač