Moskva bo zaradi rekordnega števila okužb in smrtnih primerov za dva tedna ustavila javno življenje

Foto: epa

Moskovski župan Sergej Sobjanin je podpisal odlok, ki od zaposlenih zahteva, da ostanejo doma. Za naslednja dva tedna se zaradi porasta števila novih primerov okužbe s koronavirusom zapirajo podjetja, izobraževalne ustanove in vladni uradi.

Med 28. oktobrom in 7. novembrom 2021 bodo v ruski prestolnici napočili dela prosti dnevi. “Stanje v Moskvi je doseglo točko najhujšega možnega scenarija,” je v izjavi, objavljeni na spletu opozoril župan Moskve Sergej Sobjanin. “V prihajajočih dnevih bomo dosegli zgodovinske viške pojavnosti covida-19.”

“Delo vseh podjetij in organizacij na območju Moskve bo prekinjeno, izjema so organizacije, nujne za delovanje mestne infrastrukture, podjetja, ki delajo po neprekinjenem ciklu, in tista, katerih aktivnosti ni mogoče končati,” je povedal moskovski župan. Zaprtje tako zajema obrtnike, ponudnike raznih storitev, katering, šport, kulturo, rekreacijo in zabavno industrijo.

Veljajo nekatere izjeme
Po poročanju RT so izjeme restavracije in kavarne, ki bodo lahko tudi med zaprtjem obratovale, a pod pogojem, da svojim strankam nudijo prevzem hrane in pijače ali dostavo na dom. Ravno tako bodo prenehali obratovati vladni uradi z izjemo nujnih storitev. Otroci v mestnih šolah in vrtcih pa bodo poslani na počitnice.

“Naše izkušnje kažejo, da so dela prosti dnevi najučinkovitejši način zmanjšanja smrtnosti zaradi covida-19, saj s tem za krajše časovno obdobje prekinemo verižno širjenje okužbe. Po mnenju Sobjanina bi Moskovčani morali ta čas zaprtja izkoristiti za počitek in na tak način pomagati rešitvi življenja in zdravje številnih ljudi. “Potem se lahko mesto vrne v normalno življenje.”

Ruski predsednik Vladimir Putin (foto: EPA)

Dan pred napovedjo o zaprtju Moskve je ruski predsednik Vladimir Putin na prošnjo ruskega štaba za boj proti koronavirusu podpisal odlok o podaljšanju načrtovanih državnih praznikov. V četrtek so v Rusiji po uradnih podatkih zabeležili 36.339 novih okužb, zaradi covida-19 pa je umrlo 1.036 ljudi. Gre za najvišje število okužb in smrti od začetka pandemije leta 2020.

Ivan Šokić