Musliman načrtoval džihadistični množični pokol na ameriški dan neodvisnosti

Privrženec Al Kaide Demetrius Pitts bolj znan kot Abdur Raheem Rafeeq (vir: twitter)

V zvezni državi Ohio so aretirali 48-letnega muslimana, ki je načrtoval teroristični napad ob praznovanju ameriškega dneva neodvisnosti. Moški, odgovoren za načrtovanje terorističnega napada, se je nedavno spreobrnil v islam ter prisegel zvestobo Al Kaidi.

Clevelandska policija je aretirala 48-letnega Demetriusa N. Pittsa zaradi načrtovanja terorističnega napada na ameriške državljane, vključno z vojaškim osebjem in njihovimi družinami, ki naj bi se po poročanju spletnega portala Cleveland zgodil 4. julija.

Pitts, ki je od svoje spreobrnitve v islam postal znan tudi kot Abdur Raheem Rafeeq ali Salah ad-Deem Osama Waleed, je prisegel zvestobo Al Kaidi. Trenutna obtožnica proti njemu ga bremeni poskusa pridobitve materialne podpore za Al Kaido. Grozi mu 20-letna zaporna kazen.

Njegova spreobrnitev ga je radikalizirala
V soboto popoldne ga je po pridobitvi potrebnih dokazov o povezavi z Al Kaido aretirala FBI-jeva enota za boj proti terorizmu. Po navedbah naj bi se Pitts radikaliziral po spreobrnitvi v islam. Kakor so izpostavili tudi na Jihad Watch, je to “še en spreobrnjenec v islam, ki je dobil idejo, da njegova nova religija od njega zahteva, da zagreši izdajo in množični umor”, zato preseneča, kako oblasti vztrajno ignorirajo ta ponavljajoči se fenomen.

Tarče Pittsovega terorističnega načrta. (Vir: Twitter)

Pitts je prišel pod drobnogled FBI potem, ko je v obdobju 2015-17 izrazil protiameriški sentiment. V letu 2018 je stopil v stik z agentom FBI, za katerega je bil prepričan, da je eden od njegovih Al Kaidinih “bratov.” Med njunim srečanjem je agentu pod krinko povedal, da si želi izvesti teroristični napad med proslavo dneva neodvisnosti v središču Clevelanda. Ravno tako naj bi načrtoval napade na katedralo Sv. Janeza ter stavbo obalne straže, ki sta nedaleč stran.

Poleg več Pittsovih posnetih izjav o načrtu, kako izvesti teroristični napad, je policija zasegla tudi videe, v kateri je Pitts prisegel zvestobo teroristični organizaciji. Preiskava še vedno poteka.

Ivan Šokić