fbpx

Muslimanska bratovščina začela presedati tudi Savdijcem – Imajo dovolj že lastnih vahabitov

Savdski prestolonaslednik Mohammed bin Salman (vir: Twitter)

Ministrstvo za izobraževanje v Savdski Arabiji je napovedalo čistko izobraževalnega sistema, v katerem nameravajo narediti konec ideologiji Muslimanske bratovščine. Napovedali so, da bodo vse knjige, ki vsebujejo to ideologijo, odstranjene, kakor bo tudi vsak, ki je povezan s teroristično organizacijo, odpuščen.

Minister za izobraževanje Ahmed bin Mohammed al-Isa je v izjavi za javnost sporočil, da bodo pregledali učni načrt in knjige ter “zagotovili, da se v njih ne bo odražala agenda prepovedane Muslimanske bratovščine.” Ravno tako po poročanju Breitbarta nameravajo odpustiti vse simpatizerje te ideologije.

Ena od savdskih univerz je že napovedala, da bo odpustila vse zaposlene, ki so osumljeni vezi s teroristično organizacijo. Savdski prestolonaslednik Mohammed bin Salman je povedal, da se je Muslimanska bratovščina infiltrirala v njihov šolski sistem, kar je nedopustno, in napovedal, da bo njihova odstranitev dokončna. “Seveda nobena država na svetu ne bo dopustila, da v njen izobraževalni sistem vdre katerakoli radikalna skupina,” je dejal.

Sprememba zaenkrat bolj kozmetična
Ciniki bi rekli, da Savdijci tega ne počnejo zaradi radikalnosti Muslimanske bratovščine, temveč zato, ker ta prihaja navzkriž z domačimi radikalci v obliki vahabitov. Slednji podpirajo savdijsko oblast, medtem ko je Muslimanska bratovščina bolj revolucionarno naravnana, zaradi česar so v 70-ih morali pobegniti iz Egipta v Savdsko Arabijo.

Do zdaj so skupine za človekove pravice v večini ignorirale Muslimansko bratovščino in njene izjave pripisovale vahabitom. Čiščenje Avgijevega hleva, ki se ga je lotil savdski prestolonaslednik, je zagotovo hvalevredno dejanje in mogoče celo prvi znak modernizacije države ter približevanja Zahodu. Edino, kar se lahko vprašamo, je, kdaj bodo države na Zahodu sposobne zavzeti takšno držo in se odločile pregnati stran raznorazne radikalne skupine, ki so se zažrle v naš izobraževalni sistem.

Ivan Šokić