fbpx

Na dan prišli novi dokazi o ruskih umorih v Buči

Osmerica ukrajinskih ujetnikov (Foto: New York Times)

Pričanja prič in videoposnetki, ki jih je uspel pridobiti ameriški New York Times, razkrivajo, kako so ruski vojaki usmrtili vsaj osem Ukrajincev v predmestju Kijeva. Čeprav ruska stran vztraja, da v Ukrajini naj ne bi prihajalo do vojnih zločinov, pa posnetki, kot so ti, kažejo povsem drugačno sliko.

Iz dveh posnetkov je razvidno, kako ruski vojaki osmerici Ukrajincev merijo s puško v glavo na ulicah Buče. Nekateri ujetniki so bili medtem sklonjeni, nekateri so se držali za pasove tistih pred sabo, tretji pa so dali roke na glavo. “Hodite na desno, kurb*”, je na drugi strani vpil ruski vojak.

Posnetki varnostno nadzornih kamer in ene od prič v bližnji hiši, ki so nastali 4. marca letos in jih je uspel pridobiti New York Times predstavljajo najbolj jasen dokaz, da je bila osmerica pred svojo usmrtitvijo v ujetništvu ruskih vojakov.

“Talci ležijo ob ograji,” navaja oseba, ki je posnela enega od posnetkov. Ob tem pa šteje: “Ena, dva, tri, zagotovo štiri, pet, šest … Skupaj je pridržanih devet oseb.” Moškim je bilo v nekem trenutku ukazano, da so se usedli na tla. Vojaki so nato moške pospremili za bližnjo stavbo, ki so jo ruski vojaki spremenili v začasno bazo. Nato je bilo mogoče slišati strele. Ujetniki se niso več vrnili, kar kaže na to, da so bili tedaj ubiti.
Posnetek drona dokazal, da je bila osmerica ubita
Video, ki ga je dan kasneje posnel dron in ga je ravno tako uspelo pridobiti New York Timesu, predstavlja prvi dokaz, ki je potrdil navedbe priče. Razkril je namreč trupla, ki so ležala ob strani stavbe, kamor so talce ruski vojaki vodili. Fotografija usmrčenih moških je kaj kmalu zaokrožila naokrog in pritegnila pozornost sveta, saj predstavlja dokaz o grozotah, ki jih ruski vojaki izvajajo v Ukrajini. Rusko vodstvo je seveda vso krivdo zanikalo, fotografije pa označilo za provokacijo in ponaredek.