fbpx

Na današnji dan je poljski heroj Jan III. Sobieski ustavil džihad in rešil krščanski svet

Foto: YouTube

Dne 11. septembra leta 1683 je poljska vojska pod poveljstvom Jana III. Sobieskega prišla s svojo armado braniti oblegani Dunaj in ga rešiti tik pred padcem, saj je bil obrambni zid že prebit. Zmaga, ki se je zgodila naslednji dan, je pomembna, saj predstavlja prelomnico v zgodovini, takrat je namreč džihad prenehal predstavljati grožnjo za krščanski svet.

Na poti, ko so se Poljaki približevali Dunaju, so bili priča grozljivim prizorom masakrov 3 tisoč kristjanov, med katerimi so bili ujeti civilisti, izjemno srhljivi pa so bili prizori dojenčkov, otrok in žensk, ki so jih našli obglavljene in nabodene na kol, na katere so se spravili Turki, ker se niso želeli predati.

Foto: Wikipedia

Do zmage prišlo po dveh mesecih obleganja
Bitka za Dunaj se je zgodila na planini Kahlenberg pri Dunaju 12. septembra 1683, po tem ko je cesarsko mesto dva meseca obkrožalo Osmansko cesarstvo. V bitki so se borile Habsburška monarhija, Poljsko-litovski Commonwealth in Sveto rimsko cesarstvo pod poveljstvom poljskega kralja Jana Sobieskega proti Osmanskemu cesarstvu.

Foto: YouTube

Zmaga dosežena s pomočjo taktike
Sobieski je svoje sile razdelil na štiri krila, v enem izmed njih so bili avstrijsko-nemški vojaki in v ostalih poljski vojaki. V skladu z njegovim strateškim načrtom so celotno vojsko Osmanskega cesarstva najprej napadli nemško-avstrijski vojaki z namenom, da so pripravili past, saj so ostali vojaki čakali v zasedi na znak, da se vključijo v bitko.

Foto: YouTube

Zaradi poguma in požrtvovalnosti avstrijsko-nemških vojakov so vojaki Osmanskega cesarstva postali tarča poljskih topov. Ker je bil napad tako hiter in osupljiv, se turški vojaški poveljnik Kara Mustafa Pasha ni uspel učinkovito ubraniti. Ta naj bi ušel v takšni naglici, da je s prizorišča ušel obut le v en čevelj, saj drugega ni imel več čas natakniti.

Foto: YouTube

Za svoj izjemen razvoj in kulturo se lahko Evropejci zahvalijo izključno svojemu krščanskemu izročilu. Tristo let kasneje so zato islamski teroristi prav ta dan, ko se je poljski heroj odločil za spopad s krvoločnimi muslimani, izbrali za najhujši teroristični napad na ameriških tleh. Za islam se vojna namreč nadaljuje tudi po tristo letih in velik del islama se vse bolj radikalizira. Za tisto ulico v Ljubljani, za katero tako iščejo ime, bi bil po prepričanja poslanca Branka Grimsa naziv Ulica Jana III: Sobieskega zato prav simbolna rešitev. Večna slava Poljakom, rešiteljem Evrope!

H. M.