fbpx

[Video] Mediji molčijo, da se je na beograjskih ulicah zbralo na desettisoče ljudi proti evropski paradi ponosa

Litija za rešitev Srbije se je nocoj končala pred hramom svetega Save v Beogradu, kjer so državljani podpisovali peticijo za prepoved parade ponosa (foto: zajem zaslona)

Kljub napovedi, da je Europride prepovedan, so se njegovi nasprotniki in zagovorniki tradicionalnih vrednot zbrali na shodu “Molitev za rešitev Srbije”. Ker je Srbija veri in tradicionalnim vrednotam močno zavezana, je bilo to pričakovano. Bogoslužje se je končalo pred cerkvijo svetega Save v Beogradu, kjer so državljani podpisovali peticijo za prepoved Parade ponosa. Omenjeni protest organizirajo skoraj vsako leto. Njegova izvedba je tudi tokrat sprožila javne polemike, šokantno pa je dejstvo, da se je shoda udeležilo na deset tisoče ljudi, šlo je namreč za enega največjih shodov v zadnjem obdobju, pa vendar so liberalni evropski mediji o tem molčali.

Shod je bil organiziran kot odgovor na parado ponosa ne glede na to, da je srbski predsednik Aleksandar Vučić že v soboto napovedal odpoved Europrida v Beogradu. Udeleženci shoda “Molitev za rešitev Srbije” po poročanju srbskih medijev pravijo, da so predani tradicionalnim vrednotam in so proti promociji pravic LGBT in parad. Vonj po kadilu in petje cerkvenih pesmi sta zaznamovala začetek druženja pred katedralo v Beogradu. Shod je požel ogromno pozornosti, vendar so ga evropski mediji zamolčali. Škof pravoslavne cerkve v Beogradu je ob tem poudaril, da je na strani staršev in otrok, za katere želi, da odraščajo v moralni družbi.

Čeprav je srbski predsednik odpovedal Europride, je bil kljub temu organiziran shod, na katerem so udeleženci jasno pokazali, da Europrida ne podpirajo, ne podpirajo niti tega, kar prinaša skupnost LGBTQ in njihove pravice, namreč rušenja tradicionalnih in temeljnih vrednot. Srbska vlada je pozneje sporočila, da “trenutno ni varnostnih pogojev” za mednarodno manifestacijo, posvečeno pravicam LGBT, ki naj bi potekala v Beogradu. Gre za drugi večji shod skupin in organizacij na prostem, ki nasprotujejo izvedbi Europrida v Beogradu, pa vendar so ga nekateri tako srbski kot evropski mediji cenzurirali.

Po zbiranju pred srbsko pravoslavno cerkvijo in molitvijo očenaša so se udeleženci mimo Terazij in Slavije odpravili proti cerkvi svetega Save. Protest so vodili člani moto društva “Nočni volkovi”. Policija je varovala prostore Pride info centra. Kolona je šla mimo centra in nadaljevala proti cerkvi svetega Save, incidentov pa ni bilo. Čeprav je bil shod napovedan kot protest proti organizaciji Europrida v Beogradu, transparentov in govorov proti dogodku ni bilo. Udeleženci so nosili izključno transparente in zastave z verskimi motivi. Udeleženci shoda so za srbske medije povedali, da so dolžni varovati svoje vrednote in da je shod temu namenjen, “nič nimam proti gejem in ostalim, vendar naj to počnejo doma in se ne šopirijo po ulicah“, je dejala starejša gospa.

Začetek shoda proti Europridu v Beogradu (Foto: Twitter)

Banatski škof Srbske pravoslavne cerkve Nikanor, v javnosti znan po svojih skrajnih stališčih do oseb LGBT, je zbranim dejal, da je “želja, sporočilo in priporočilo, da se anomalije, ki jih brez sramu imenujemo parada, ne dogajajo v naslednjih stotih letih.” Če bo prišel čas, da bomo morali takole stopiti ven in stopiti pred tiste, ki nameravajo uničiti vrednote Srbije, potem bomo izrekli kazni, ki si jih zaslužijo – anatemo in prekletstvo,” je dejal škof Srbske pravoslavne cerkve in dodal, da ima vsak starš pravico svojega sina ali hčerko poklicati sin in hčerka, enako velja za otroke, ki samo mami rečejo mama.

Tanja Brkić