fbpx

Ograja ne pripomore k varnosti? Na Finskem široka politična podpora ograji na meji z Rusijo

Finska premierka Sanna Marin računa na podporo pri gradnji ograje z Rusijo.(Foto: epa)

Finska je naredila korak bližje odobritvi gradnje ograje vzdolž delov svoje meje z Rusijo, potem ko je premierka Sanna Marin izjavila, da je prepričana, da ima v parlamentu široko podporo za to. Finska mejna straža je predlagala ograjo, ki bi pokrivala dele 1340 kilometrov dolge meje, ki si jo Finska deli z Rusijo, kar je najdaljša med vsemi članicami Evropske unije, da bi preprečili obsežne nezakonite migracije.

Gre za zagotovitev ustreznega nadzora finske (vzhodne) meje v prihodnosti,” je premierka Sanna Marin povedala novinarjem v parlamentu pred srečanjem s parlamentarnimi skupinami o vprašanju mejne ograje, ki je po njenem mnenju v večini podprta, pišejo tuji mediji. Ograja bi bila dolga 260 km, zgrajena bi bila v nekaj letih, se pa še sprašujejo o začetku gradnje zaradi volitev v letu 2023.

Premierka si želi zagotoviti široko in močno politično podporo pri vzpostavitvi ograje. Na podlagi analize tveganja, ki so jo opravili mejni uradniki, bi bila ograja skupaj dolga do 260 kilometrov in bi pokrivala območja, ki so bila opredeljena kot potencialna tveganja za obsežne migracije iz Rusije.

Ograja bo pokrivala 260 km skupne dolžine meje na 1300 km, premierka Marin pa je prepričana, da bo s tem okrepljena varnost finske meje in da bo s tem vzpostavljen tudi pravi nadzor.

Foto: Twitter

Ograja bi bila zgrajena v roku štirih do petih let
Glavni deli ograje bi bili postavljeni na jugovzhodu Finske, kjer poteka večina mejnega prometa, nekateri odseki pa bodo verjetno zgrajeni okoli mejnih postaj na severu. Gradnja ograje naj bi trajala do štiri leta, poroča finska tiskovna agencija STT.

Finski mediji poročajo, da projekt podpirajo stranke v Marinovi levosredinski koalicijski vladi in stranke v opoziciji. Če bo odločitev o pilotnem odseku ograje, dolgem približno 3 kilometre, sprejeta, bo ograja hitro zgrajena, saj narašča zaskrbljenost zaradi povečanja nezakonitega priseljevanja, povezanega z rusko vojno v Ukrajini. Odločitev o gradnji celotne ograje bi lahko bila preložena, saj bodo na Finskem aprila 2023 splošne volitve.

Tanja Brkić