V Šrilanki po bombnih napadih prepovedali nošenje burk!

Foto: Twitter

Po seriji bombnih napadov v Šrilanki med velikonočnimi prazniki, v katerih je umrlo več kot 250 ljudi, 500 ljudi pa je utrpelo poškodbe, je predsednik Maithripala Sirisena najavil prepoved nošenja burk. Ob tem pa je izpostavil, da burka predstavlja varnostno grožnjo in očitno znamenje fundamentalizma. 

Predsednik Sirisena je odločitev sprejel z namenom, da bi pripomogel k izboljšanju varnostne situacije, saj se s tem oboroženim silam olajša identifikacija storilcev, so sporočili iz urada predsednika. Po poročanju ameriškega CNN bo prepoved v veljavo stopila s ponedeljkom.

Policija zagovarja prepričanje, da je lokalna skrajna ekstremistična skupina Tawheed Jamath odgovorna za velikonočne bombne napade, in to kljub temu, da je teroristična skupina Islamska država prevzela odgovornost. Medtem ko povezava med napadalci in teroristično skupino še ni dokazana, v državi po bombnih napadih vladajo strogi varnostni ukrepi. Obstaja namreč nevarnost neizogibnega pojavljanja nasilja.

Foto: Twitter

V vzhodnem delu države so bili izvedeni številni napadi z namenom iskanja napadalcev. V petek zvečer je bilo med obstreljevanjem med policijo in domnevnimi skrajneži ubitih 10 civilistov, vključno s šestimi otroki. Vsaj eden izmed hotelov v Šrilanki je prepovedal nošenje burk, saj obstaja strah pred vnovičnimi terorističnimi napadi. Na tem mestu se človek vpraša, kdaj se bo prebudila celotna Evropa, veliko je namreč držav, kjer se ženske z burkami brez težav gibajo. Glede na to, da se lahko pod burko skriva kdorkoli, je na mestu premislek, da se ukrepa v smeri povečanja varnosti, ki dandanes predstavlja najpomembnejšo dobrino.

H. M.