fbpx

Na Švedskem aretirali afganistanska migranta, ki sta načrtovala teroristični napad

Foto: epa

Iz Švedske, kjer so tekom migrantske krize z odprtimi rokami sprejeli največje število migrantov, so sporočili, da je švedska varnostna policija Säpo tekom velikonočnih praznikov aretirala dva Afganistanca, moškega in žensko, zaradi suma načrtovanja terorističnega napada v okrožju Stockholm.

Säpo je zaupal, da so se aretacije zgodile na veliki petek, v jutranjih urah, po policijski akciji v regiji Stockholm. Aretirana so opisali kot afganistanska državljana v 30. letih, ki naj bi bila par. Po poročanju  časnika Dagens Nyheter naj bi dvojica živela skupaj, severno od mesta Stockholm.

Po poročanju časnika je policija sumila na neizbežen teroristični napad, ki naj bi ga par domnevno načrtoval vse od 2. januarja dalje. Per Lindqvist, glavni tožilec pri Nacionalni enoti za varnostne primere, je podal nekaj podrobnosti, dejal je namreč: “Lahko samo rečem, da je bilo nekaj različnih razlogov, ki so ravno v tem času privedli do same intervencije.”

Nista stara znanca policije
Lindqvist je po poročanju Breitbarta dodal, da preiskava para traja “že dolgo” in da so si policisti med preiskavo zagotovili veliko količino informacijskega gradiva, katerega analiza bi lahko trajala vse do poletja. Dodal je, da kakršna koli nadaljnja potencialna teroristična grožnja ne obstaja, saj naj ne bi obstajali pomočniki. Oba ekstremistična Afganistanca sta sicer zanikala kakršno koli storitev kaznivega dejanja, po besedah policije pa ne veljata za stara znanca policije, kot je to sicer v navadi, ko gre za teroriste.

Nedavno smo poročali, da so Švedi sporočili, da imajo dovolj zapostavljanja svoje kulture, zlasti jezika. Odslej bodo namreč od priseljencev zahtevali, da se naučijo jezik, če si želijo pridobiti državljanstvo njihove države. To bo predpisano v tamkajšnji novi zakonodaji, ki bo sodeč po predvidevanjih stopila v veljavo poleti. Prosilci za državljanstvo bodo obenem primorani tudi dokazati, da se lahko preživljajo.

Sara Kovač