fbpx

Na Švedskem ni svobode govora: Direktor stanovanjskega podjetja javno spregovoril o težavah z migranti in izgubil službo

Foto: epa

S Švedske prihaja novica o izvršnem direktorju stanovanjskega podjetja Hörbybostäder Robertu Odebergerju, ki bo izgubil svojo službo, saj je prišel navzkriž s tradicionalnimi vrednotami lokalnih oblasti, ker si je drznil kritizirati trenutno švedsko migrantsko politiko, poroča časnik Expressen. Lokalne oblasti kot tudi švedska feministična vlada namreč zagovarjajo enake vrednote za vse ljudi, ne glede na poreklo in preteklost, Odberger pa si je drznil kršiti uveljavljeni red, ko je za enega izmed lokalnih medijev izjavil, da na Švedskem ni dovolj etničnih Švedov.

“Če bi imela Švedska 50 milijonov etničnih Švedov, ne bi imeli nobenih težav. Toda na žalost nas Švedov ni toliko,” je Robert Odeberger predstavil problem masovnih migracij na Švedsko z držav Bližnjega vzhoda in Afrike. Prosilcev za azil je namreč tam glede na število švedskega prebivalstva najvišje v Evropi.

Švedske oblasti pa Odebergerjevih izjav niso dobro sprejele, saj le-te niso v skladu z njihovo ekonomsko politiko. Odberger bo sicer službo ekonomista v podjetju Hörbybostäder obdržal, a se od mesta izvršnega direktorja lahko kar poslovi, navaja tiskovna predstavnica občine Hörby Susanne Meijer.

Robert Odeberger se je za svoje izjave, dasiravno se slišijo še tako logično, že moral javno opravičiti. “Izrazil sem se na način, na katerega se ne bi smel, te težave namreč niso moje delo in moja skrb. Zavedam se, da sem se politično opredelil, kar pa se v svojem poklicu ne bi smel. Zavedam se, da so moje izjave v nasprotju s tradicionalnimi vrednotami naše občine,” je za medije povedal nesrečni, zdaj že nekdanji izvršni direktor Hörbybostäderja.

T. F.