fbpx

Na tisoče Irank dalo svoje življenje za svobodo

Foto: družbena omrežja

Na tisoče državljank Irana je dalo svoje življenje za svobodo. Vsako leto se spomnijo na desetine tisoče žensk, ki so s krvjo plačale svobodo ter vztrajale pri demokratičnih zahtevah vse od začetka vladavine mul, t. i. islamskih klerikov v Iranu.

Pogumne Iranke so se uprle za vsako ceno islamskemu terorju v 20. stoletju in družno stopile skupaj proti pritiskom diktatorja. Žal so končale kot svetle zvezde, ki razsvetljujejo temno nebo nad svojim narodom, je slikovito zapisano na blogu Mahsti25metanat84a.

Njihov upor zoper vladajočo teokracijo se je začel marca 1979, manj kot mesec dni potem, ko so Iranci strmoglavili šahovo diktaturo.

Prvo fatvo, zakonsko izjavo v islamu, je Ruhollah Homeini 7. marca 1979 usmeril proti svoboščinam iranskih žensk. Po tej fatvi je namreč postalo obvezno, da si Iranke pokrijejo lase in v javnosti nosijo ruto. Ženske so bile torej prve, ki so občutile težo tiranskega režima v Iranu. Mnogo od njih se jih je uprlo Khomeinijevi fatvi in že naslednji dan, kar sovpada z mednarodnim dnevom žena, 8. marcem, so odšle na ulice in glasno protestirale proti zatiranju žensk.

Foto: družbena omrežja

Njihov boj pa poteka še naprej, saj še do danes, več kot 39 let od prvih protestov, islamski tirani niso uslišali njihove želje po svobodi. Tako je v Iranu stalen prizor, da žensko, ki sname ruto v javnosti, odvedejo v zapor.

J. G.