Na vzhodu Ukrajine potekajo srditi boji

Ukrajinska vojska (Foto: epa)

Medtem ko je svet osredotočen na vojno med Izraelom in Hamasom, je Rusija sprožila srdite napade v vzhodni Ukrajini, hkrati pa okrepila svoja prizadevanja za obkolitev Avdivka v regiji Doneck in udarila po območju okoli Kupjanska in Limana, nekdanjih zasedenih mest v Ukrajini. Okrepljeni položaji Moskve in ponovni napadi na te strateške točke na vzhodni fronti silijo Ukrajino, da brani dele ozemlja, ki je bilo okupirano več mesecev po ruski invaziji februarja 2022 in nato osvobojeno pred približno enim letom.

Nekateri najintenzivnejši spopadi potekajo blizu Kupjanska, mesta ob reki Oskil, oddaljenega 40 kilometrov od meje z Rusijo. Ukrajinski poveljniki in uradniki, nameščeni vzdolž vzhodne fronte, so v intervjujih za Washington Post povedali, da je Rusija v zadnjih tednih opazno okrepila svoje sile z ustvarjanjem novih, svežih brigad – vključno z elitnimi silami in enotami “Nevihta Z”, ki jih sestavljajo ujetniški bataljoni. Poveljnik ukrajinskih kopenskih sil general Oleksandr Sirski je dejal, da so se razmere “močno poslabšale” in da Rusija namerava obkoliti Kupjansk in priti do reke, ki prereže mesto. Da so razmere izredno težke, je v enem od zadnjih nagovorov za tuje medije povedal tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

V bližini Kupjanska, mesta ob reki Oskil, le nekaj deset kilometrov oddaljenega od ruske meje, potekajo intenzivni boji. Ameriški dnevnik Washington Post je objavil izjave vojakov s tega dela fronte, ki pravijo, da je Rusija v zadnjih tednih močno okrepila svoje sile in vanjo med drugim pripeljala elitne enote in enote Storm Z, sestavljene iz nekdanjih kaznjencev. Od takrat je prišlo le do obrobnih premikov v teritorialnem nadzoru. Avgusta je Ukrajina ukazala veliko evakuacijo. Razen bližnjega bombardiranja je v mestu zdaj srhljivo tiho; glavna ulica in upravna stavba sta v ruševinah.

Mesto Avdivka je na udaru že nekaj časa. (Foto: epa)

Po poročanju Washington Posta, ki je z nekaterimi vojaki spregovoril o dejanskem stanju, je situacija kaotična, saj trdijo, da Rusi spet intenzivno obstreljujejo ukrajinsko stran. “Vsekakor so se okrepili s tanki, njihova artilerija je skoraj neprekinjena,” je dejal Ženja, eden od vojakov. V začetku tega meseca je Moskva izvedla nov napad na Avdivko, ki leži nekaj kilometrov severno od mesta Doneck. Gre za eno najbolje utrjenih lokacij na fronti, ki je ruska tarča od leta 2014. Vodja vojaške uprave tega mesta Vitalij Barabaš je v intervjuju za WP nov napad opisal kot “brez primere”, pri čemer je dejal, da je Rusija napotila največ ljudi in opreme od začetka konflikta leta 2014, Rusija pa je od sredine svoje enote okrepila za 100 in dodatnih 2000 ljudi.

Avdivka je izjemno pomembna zaradi svoje strateške lege. Če pade, bi se lahko porušil velik del fronte, ki se razteza približno 50 kilometrov od Torecka do Marinke, je dejal Barabaš. Po podatkih ukrajinske vojaške obveščevalne službe so ruske sile pod pritiskom Moskve, da do konca leta zavzamejo celotno regijo Doneck, kar je ambiciozen in morda nerealen cilj. Zaradi močnih napadov je bilo mesto, kot navajajo številni viri, spremenjeno v ruševine kot mnoga druga ukrajinska mesta, ki so bila predmet neusmiljenih bojev. Vse zaloge za mesto potekajo po eni cesti, ki je nenehno pod napadom sovražnih sil.

Foto: epa

Herson ponovno na udaru
Portal War Zone v svoji analizi spominja, da je situacija v Avdivki tesno povezana z dogajanjem v Hersonu na jugu države, kjer se ukrajinska vojska že od poletja trudi prebiti ruske linije. Pri Hersonu so se v minulih dneh razplamteli boji, ukrajinski vojaki pa so skušali zasesti tudi vzhodno stran Dnjepra, kar je sprožilo močan protinapad ruske vojske. Na drugih delih fronte je Ukrajina aktivno v ofenzivi, napreduje z manjšimi, bliskovito hitrimi pehotnimi napadi in mukotrpno zaseda ruske položaje enega za drugim, piše WP. Ti nenadni napadi so po besedah ​​poveljnika zasnovani tako, da pritisnejo na Ruse, jih odvrnejo in prisilijo k prerazporeditvi, s čimer bi lahko ustvarili šibke točke drugje na fronti, skozi katere se lahko Ukrajina prebije.

Boje okoli Avdivke je komentiral ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in razmere v tem mestu in bližnji Marinki označil kot “posebej težke”. Medtem ko nekatera poročila pravijo, da je Rusija utrpela velike izgube v človeški sili in opremi ter da ni znatnih pridobitev, vojaki, ki jih je intervjuval Post, pa pravijo, da Rusija kopiči več delovne sile.

Estonci: Rusija ima granat za eno leto vojne
Po besedah ​​vodje obveščevalnega centra estonske vojske ima Rusija zdaj okoli štiri milijone topniških izstrelkov, v bojevanju nizke intenzivnosti pa lahko zdržijo še eno leto. Vendar pa so zahodni viri in satelitski posnetki potrdili, da so se severnokorejske pošiljke, za katere domnevajo, da večinoma sestavljajo topniške granate, dramatično povečale, odkar sta oba režima septembra začela intenzivnejše sodelovanje, o čemer je Inštitut že poročal. Severna Koreja bo verjetno zagotavljala nadaljnje dobave. Ukrajinski vojaški analitik polkovnik Petro Černik je 23. oktobra poročal, da ruske sile trenutno izstrelijo med 10.000 in 15.000 granat na dan, bistveno manj kot poleti 2022, ko je na Ukrajino padlo med 45.000 in 80.000 granat na dan, piše ISW.

Foto: epa

Na podlagi zahodnih ocen ruske proizvodne zmogljivosti topništva in nadaljnjega izvoza severnokorejskega topništva bo Rusija “verjetno lahko vzdrževala na splošno zadostne ravni ognja v bližnji prihodnosti,” piše v poročilu. Po mnenju analitikov bi stanje z orožjem lahko zmanjšalo sposobnost ruske vojske za izvajanje obsežnih ofenzivnih operacij, vendar bo verjetno zadostovalo za obrambne operacije. Pravi pa, da zmanjšana hitrost ognja Ukrajini ne bo nujno omogočila prednosti v njenih operacijah.

Ana Horvat