fbpx

Naj si to ogledajo slovenski evroposlanci, ki na isti dan, ko je v napadu na porodnišnico umrl novorojenček, niso glasovali o obsodbi Rusije

Foto: TW

Na jutro, ko je rodila, je Maria Kamianetska poslala fotografijo dojenčka otrokovemu očetu v njuno domačo vas.  “Dobil si sina,” je zapisala iz bolniške postelje. Toda otrokov oče ga nikoli ni imel priložnosti spoznati. Rodila je namreč v porodnišnici v Zaporožju, ki je bila le dva dni kasneje uničena v ruskem raketnem napadu. “Zaradi napada je umrl novorojenček, ženska in zdravnik sta bila rešena iz ruševin,” so povedali reševalci.

Novorojenček velja za najmlajšo žrtev vojne, 2 dni star Serhii pa je bil med več kot 440 ukrajinskimi otroki, ki so bili doslej ubiti zaradi ruske invazije, poroča ukrajinsko generalno tožilstvo. Deček ni živel niti dovolj dolgo, da bi dobil rojstni list.

Približno 15 ljudi se je v četrtek zbralo na hladnem pokopališču, ko je duhovnik pristopil k beli, s čipkami obrobljeni krsti. Izrekel je molitev in položil križ v majhno krsto, kjer je ležal Serhii, pokrit z modro odejo. Dojenčkove oči so bile zaprte, njegov obraz pa je bil še vedno prekrit z majhnimi praskami. Pogreb je potekal hitro, le dan po njegovi smrti. Starši pa krste niso želeli prinesti na svoj dom, kjer bi jo videli drugi otroci, zato so otroka hitro pokopali. Mama je hrepeneče zrla v krsto, se nagibala k njej in jokala.

Na napad na porodnišnico se je odzval tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in Rusijo obtožil umora in izvajanja terorja. “Sovražnik se je ponovno odločil, da bo s terorjem in umorom poskušal doseči to, česar ni mogel doseči v devetih mesecih in ne bo mogel doseči,” je zapisal na družbenih omrežjih. “Namesto tega bo odgovarjal za vse zlo, ki ga je prizadel naši državi,” je dodal Zelenski.

Žalostno pa je, da na isti dan, ko se je zgodil grozovit umor dojenčka, slovenski evroposlanci niso glasovali o obsodbi Rusije. Evropski poslanci so namreč na glasovanju podprli resolucijo, s katero so Rusijo označili za državo, ki sponzorira terorizem in uporablja teroristična sredstva. Resolucija, ki sicer ni pravno zavezujoča, je bila sprejeta s 494 glasovi za, medtem ko je 58 poslancev glasovalo proti, 44 pa je bilo vzdržanih. Med vzdržanimi so bili tudi slovenski levičarski evroposlanci. Končno so pokazali prave barve.

Evropski poslanci, ki so dodobra razburili javnost s podporo Rusiji. (Foto: STA)

Sara Kovač