fbpx

Najbogatejši Zemljan bo prevzel Twitter, napoveduje nastanek superaplikacije X!

Elon Musk (Foto: epa)

Kot kaže, bo milijarder, ustanovitelj Tesle in podjetja Space X Elon Musk vendarle izpeljal načrtovani prevzem družbenega omrežja Twitter po prvotno ponujeni ceni 54,2 dolarja za delnico. Novico je kot prvi razkril ugledni Bloomberg, ta pa je že vplivala na dvig vrednosti Twitterjevih delnic.

V mesecu aprilu je Elon Musk napovedal nakup Twitterja, zatem pa si je premislil na račun zavajanj glede ključnih vidikov poslovanja podjetja. Predvsem ga je motilo število vsiljenih (spamov) ali robotsko vodenih profilov (botov). Ker si je Musk premislil, se je Twitter odločil za tožbo.

Sodnica okrožnega sodišča v Delawareju je avgusta naložila Twitterju, naj ta Musku preda svoje podatke o lažnih in vsiljenih računih na Twitterjevi platformi. Šlo je za dokumentacijo nekdanjega izvršnega direktorja Twitterja, za katero je Musk trdil, da je ključnega pomena pri izračunu števila lažnih računov. Pri Twitterju so izpodbijali trditev, da lahko najbogatejši Zemljan odstopi od posla, če bi se izkazalo, da je število botov napačno, češ da ob vložitvi ponudbe za prevzem tehnološkega velikana ni zahteval informacij o botih.

Muska so obtožili, kako naj bi si le našel izgovor, da odstopi od posla. Čez dva tedna bi se sicer moral začeti sodni proces tožbe Twitterja proti Musku. Kakorkoli, Musk je na vodstvo Twitterja naslovil pismo, v katerem se je zavezal, da bo pri nakupu tehnološkega giganta spoštoval prvotno odkupno ceno 54,2 dolarja za delnico. Muskov preobrat po prepričanju analitika podjetja Wedbush Dana Ivesa kaže na to, da je spoznal, da možnosti za zmago niso velike in da bi bil posel tako ali tako sklenjen.

Foto: epa

Newyorška borza zaustavila trgovanje z delnicami Twitterja
Ko je v javnosti odjeknila novica o prevzemu Twitterja v vrednosti 44 milijard dolarjev, so vrednosti Twitterjevih delnic poskočile. Newyorška borza se je iz tega razloga odločila, da za nekaj časa ustavi trgovanje z omenjenimi delnicami. Pred prekinitvijo trgovanja v torek je tečaj delnic Twitterja poskočil za kar 12,7 odstotka na 47,95 dolarja, navaja STA.

“Nakup Twitterja je pospešek pri ustvarjanju X, aplikacije za vse”, je po objavi novice o nakupu napovedal Musk. Mogoče je, da ima v mislih nekaj podobnega izjemno uspešni kitajski aplikaciji WeChat, poroča britanski BBC. To je nekakšna “super aplikacija”, ki vključuje veliko različnih storitev, vključno s pošiljanjem sporočil, družbene medije, plačila in naročanjem hrane – česar na Zahodu še ni. V primerjavi s svojimi tekmeci Twitter velja za sorazmerno majhno platformo s približno 300 milijoni mesečnih uporabnikov, ki ni nikoli doživela eksponentne rasti, kot jo je denimo TikTok ali Instagram. Vendar velja za vplivnega in ga pogosto uporabljajo politiki, svetovni voditelji in podjetja za izmenjavo komentarjev in mnenj. Ko je Musk prvič objavil svoje namere o nakupu Twitterja, je dejal, da želi platformo odpreti za več “svobode govora” in manj zmernosti.

Sara Kovač