Najboljši ukrep proti migracijam – Volkswagen odprl tovarno avtomobilov v Ruandi

Foto: STA

Volkswagen je odprl svojo prvo tovarno v Ruandi, kjer bodo po prvih načrtih proizvedli 5.000 vozil in zaposlili 1.000 ljudi. Potencial ruandskega trga ocenjujejo kot zelo velik, njihov dolgoročni cilj pa je prevzeti vodilno vlogo v afriški avtomobilski industriji. Zagnali so tudi aplikacijo za deljenje prevozov. Nemški avtomobilski gigant z odprtjem tovarne daje zgled za gospodarsko okrevanje črne celine. Afričani namreč zaradi brezupa množično odhajajo po boljše življenje v Evropo in ZDA, posledice pa se vidijo v veliki migrantski krizi, največjem globalnem izzivu sedanjega časa.

“Ruanda ima velik potencial. Država je mlada, moderna in lačna individualne mobilnosti,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ob sredinem odprtju tovarne dejal prvi mož Volkswagnove južnoafriške podružnice Thomas Schäfer.

V družbi menijo, da se lahko afriški avtomobilski trg kljub trenutni majhnosti razvije v rastoči trg prihodnosti, ki bo predstavljal pomemben delež prodajne pogače avtomobilskih velikanov. Ob odprtju tovarne so predstavili tudi aplikacijo za deljenje prevozov, ki jo je razvil start up iz prestolnice Kigali.

V Ruandi, ki ima 12 milijonov prebivalcev, je bilo lani 300 tisoč avtomobilov, poroča STA. Večinoma gre za uvožene rabljene avtomobile iz azijskih držav. Najpogostejše prevozno sredstvo so minibusi, ki delujejo kot taksiji, raste pa povpraševanje po avtomobilih in motornih kolesih. Volkswagen je bil že pred tem prisoten v številnih drugih afriških državah, med drugim Nigeriji, Južni Afriki in Keniji.

C. Š.