Najmočnejši potres v zadnjih desetletjih. Že 233 smrtnih žrtev.

Potres v Elkvadorju (foto: epa)

Silovit potres, ki je v soboto stresel Ekvador, je po najnovejših podatkih zahteval 233 smrtnih žrtev. V prvih štirih urah po potresu so zabeležili kar 50 popotresnih sunkov. Oblasti so v šestih pokrajinah razglasile izredne razmere in vpoklicale narodno gardo.

“Uradni podatek o številu mrtvih se je povzpel na 233,” je preko Twitterja sporočil Correa, ki je prekinil obisk v Vatikanu in se takoj vrnil v domovino. Pred tem je potres po uradnih podatkih zahteval 77 žrtev, skoraj 600 ljudi pa je bilo poškodovanih.

Zgradbe so se zamajale tudi v prestolnici Quito, kjer so bili nekaj časa tudi brez elektrike. Ljudje so v paniki zbežali na ulice, poročajo tuje tiskovne agencije.

Potres je povzročil veliko gmotno škodo. V največjem ekvadorskem mestu, dvomilijonskem Guayaquilu, ki je okoli 300 kilometrov oddaljeno od žarišča potresa, se je porušil most in pod seboj pokopal avtomobil, poročajo pa tudi o zrušenju trinadstropne zgradbe.

Potres (foto: epa)

Porušil se je most in pod sabo pokopal avtomobil (foto: epa).

 

Po podatkih ameriškega geološkega inštituta USGS je bil epicenter potresa okoli 170 kilometrov od Quita in 27 kilometrov od mesta Muisne.

Ekvadorski predsednik Rafael Correa je na Twitterju pozval k miru in redu ter svojcem žrtev izrazil sožalje.

V. V., STA