Protiofenziva: Ponekod boji za vsak meter zemlje

Ukrajinski vojaki na poti v Bahmut. (Vir: afp)

Na vzhodu in jugu Ukrajine se nadaljujejo intenzivni spopadi med ukrajinsko vojsko in ruskimi silami. Glavna smer napada poteka v “vzhodni smeri” v okolici Bahmuta, kjer so tudi v preteklih mesecih potekali najsrditejši spopadi. Spopadi so se odvijali tudi na jugu države. Hkrati se nadaljuje rusko obstreljevanje civilnih naselbin kot tudi napadi z droni. 

Institute for the study of war ali ISW poroča, da so ukrajinske sile včeraj izvajale vojaške operacije v šestih sektorjih. Protiofenziva je bila ponekod uspešna, ponekod pa še vedno potekajo intenzivni spopadi za vsak meter zemlje. Ukrajinske sile so zabeležile uspeh v smeri Bahmuta, vzhodno od naselja Ivanivske in severno od mesta, v Bogdanivki. Spopadi so potekali tudi v Avdivki, Marinki, Vuhledarju.

Ponoči so v Ukrajini ponovno tulile sirene, ki naznanjajo zračne napade. Prebivalci države so jih slišali v več osrednjih, vzhodnih in južnih regijah države.

Ukrajinske letalske sile sporočajo, da so sestrelile 13 od 17 iranskih dronov, ki jih je ruska vojska izstrelila v noči iz nedelje na ponedeljek. Preostali štirje droni, ki niso bili sestreljeni, niso dosegli svojih tarč, poroča Kyiv Independent in dodaja, da po predhodnih informacijah tokrat niso zabeležili smrtnih žrtev. Hkrati sporočajo, da so opravile na ducate vojaških operacij, “15 o teh uperjenih zoper sovražnikovo infrastrukturo, opremo, logistiko in bojne enote”. 

Obstreljevanje civilnih objektov
Nadaljuje pa se tudi ruska praksa obstreljevanj civilnih naselij. Ruske sile so včeraj napadle osem naselij v regiji Sumi, ki jih je zadelo 110 granat iz različnih tipov orožij. Ruske sile so uporabile artilerijo in minomete za napad na naselje Krasnopilia, pri čemer so poškodovali dve zasebni hiši. Hiše so bile uničene tudi v drugih naseljih v regiji. Regija Sumi je locirana v severovzhodnem delu države na meji z Rusijo. Zaradi bližine so lahka tarča za napade iz ruske strani.

Hude izgube ruske strani
Ukrajinsko obrambno ministrstvo je danes objavilo nove podatke o škodi, ki jo je ukrajinska vojska doslej povzročila ruski strani. Trdijo, da je Rusija izgubila 230,260 pripadnikov vojske (mrtvi ali ranjeni) od začetka invazije. Samo včeraj naj bi bilo 600 žrtev. Da je število žrtve na ruski strani izredno visoko, je potrdil tudi odstavljeni vodja vojaških plačancev Jevgenij Prigožin, ki trdi, da ruska stran dnevno utrpi tudi do 1000 žrtev.

Vir: Obrambno ministrstvo Ukrajine, Twitter.

Škoda naj bi bila visoka tudi na vojaški opremi. Rusija naj bi izgubila 4057 tankov, 7899 oklepnih bojnih vozil, 6834 drugih vozil, 4220 artilerijskih sistemov, 641 raketnih sistemov, 391 protizračnih sistemov, 315 letal, 309 helikopterjev, 3573 dronov in 18 plovil.

Gal Kovač