Največja evropska stranka obsodila politični prevzem medijev in razpad pravne države v Sloveniji

Voditelji Evropske ljudske stranke v Bruslju. Vrha se je udeležil predsednik SDS Janez Janša. (Foto: EPP

Priča smo razpadu pravne države in političnemu prevzemu medijev v Sloveniji, kjer je levičarska oblast z zakonom po nujnem postopku in nesprejemljivimi pritiski na ustavno sodišče prevzela popoln nadzor nad nacionalno radiotelevizijo RTV,” so izjavili voditelji največje evropske stranke – Evropske ljudske stranke – na današnjem zasedanju v Bruslju.

Danes so se pred zasedanjem Evropskega sveta v Bruslju sestali voditelji Evropske ljudske stranke, kjer so sprejeli več sklepov o dogajanju v Evropi in državah članicah.

Kot ugotavljajo, so bili zadnji tedni za največjo desno-sredinsko skupino izjemno uspešni, saj so njihove stranke dobile kar troje parlamentarnih volitev – in sicer v Bolgariji, na Finskem in v Grčiji. Zmage so dosegli na lokalnem nivoju v Španiji in v Latviji. Predvsem bodo ključne julijske parlamentarne volitve v Španiji, kar bi še dodatno utrdilo politično družino.

Med pomembnejšimi točkami je tudi dogajanje v Sloveniji. V izjavi so zapisali, da smo priča razpadu pravne države in političnemu prevzemu medijev v Sloveniji, kjer je levičarska oblast z zakonom po nujnem postopku in nesprejemljivimi pritiski na ustavno sodišče prevzela popoln nadzor nad nacionalno radiotelevizijo RTV. Spomnimo, da je pri lomastenju sodelovala evropska komisarka Vera Jourova

Okrepiti zunanje meje – porast migracij je kar 30-odstotna
Med drugim so se na vrhu EPP dotaknili migracij – letos je namreč v Evropsko unijo ilegalno vstopilo že 80 tisoč ilegalnih migrantov, kar je 30 odstotni porast glede na prejšnje leto. Prioritete so izboljšati nadzor na zunanjih mejah EU, da bi preprečili nadaljnje humanitarne katastrofe in nesreče ljudi, ki predvsem prihajajo po morju.

V EPP še vedno podpirajo Ukrajino v vojni proti Rusiji, ki ne kaže znakov pripravljenosti za pogovore za mir. EPP podpira nadaljnje vključevanje Ukrajine v EU in Nato ter finančno pomoč tej državi.

V odnosu do Kitajske v EPP menijo, da mora Evropa svojo gospodarstvo ter industrijo naredi konkurenčnejšo in bolj odporno ter hkrati zaščititi znanje in tehnološke kadre na občutljivih področjih. Zato podpirajo novo strategijo o ekonomski varnosti. V odnosu do Kitajske torej podpirajo politiko sodelovanja, kjer je to mogoče, tekmovanja, kjer je to potrebno in konfrontacij, kjer je to neizogibno.

Dotaknili so se tudi dogajanja na Poljskem – tukaj ima EPP drugačna stališča od preostalih konservativcev, saj nasprotujejo zakonu, ki po njihovem prepričanju onemogoča opozicijo na Poljskem, še posebej kandidata na volitvah Donalda Tuska.

 

Andrej Žitnik