Največji jez na svetu v resni nevarnosti pred kolapsom: Potencialno ogroženih do 400 milijonov ljudi?

Datum:

Začetni poplavni val naj bi bil visok 100 m in se gibal s hitrostjo 100 km na uro. Deset ur kasneje v mestu Wuhan pa bi bila voda globoka “le” 7 metrov. Govora je o Jezu Treh sotesk, ki je največji hidroelektrični jez na svetu in leži na najdaljši reki v Aziji, Rumeni reki v provinci Hubej. Dolg je 2039 metrov in visok 185 metrov. Hkrati pa je tudi največja elektrarna na svetu z 32 turbinami, skupno proizvede 22,500 MW.

Medtem ko hudourniško deževje na Kitajskem še naprej pustoši v več kot 27 provincah, je po poročanju Tajvanskega časnika »Taiwan news« ugledni kitajski hidrolog Wang Weiluo podvomil v varnost ogromnega jeza. Po njegovih besedah se lahko jez Treh sotesk podre kadarkoli.

Na jugu Kitajske so regionalne deževne nevihte in poplave od začetka junija vse do danes prizadele že 45, 2 milijonov ljudi (po nekaterih podatkih tudi do 80 milijonov). Lokalne oblasti ocenjujejo dosedanjo škodo na 20,6 milijarde Juanov (2,9 milijarde ameriških dolarjev).

Nalivi so dodobra vzbudili zaskrbljenost kitajske javnosti zaradi potencialnega vdora največjega hidroelektrarnega projekta na svetu. Kljub zagotovilom kitajskih oblasti, da je jez strukturno trden, je Wang zavzel nasprotno stališče in zatrdil, da objekt ni tako stabilen, kot so mnogi prepričani. Na jezu naj bi bile vidne razpoke kot posledica podstandardnega betona. Povedal je, da bi odpoved jezu povzočila katastrofalne posledice za milijone posameznikov, ki prebivajo v spodnjem toku reke Jangcej. Po njegovih besedah bi se morale oblasti čim prej pripraviti na morebitno evakuacijo prebivalstva.

Wang je bil v enem izmed intervjujev za francoski radio France Internationale močno kritičen do kitajskih oblasti in državnih medijev zaradi prikrivanja nevarnosti akumulacije. Povedal je, da so znanstveniki, ki govorijo resnico in opozarjajo pred nevarnostjo v Pekingu kriminalizirani.

Primerjava satelitskih posnetkov jezov Treh sotesk v letih 2009 in 2018 (Google Earth)

Kitajska spletna stran za finančne novice Caijing Lengyan je pretekli teden objavila kontroverzen videoposnetek, ki simulira uničujoče poplave, do katerih bi prišlo, če bi se jez zrušil. Video prikazuje pot, ki jo lahko vodi vodna stena, in vključuje ocene hitrosti, globine in dosega vodnih poti vse do Wuhana. Podatki v videoposnetku so le ocene. Videoposnetek navaja, da bi se po prepadu jezu oblikoval vodni zid z višino skoraj 100 metrov. Simulacijo si lahko ogledate na spodnji povezavi.

https://www.youtube.com/watch?v=J_KwViY2FAI

D.S.

Sorodno

Zadnji prispevki

Prisila v času svobode

V času vladavine "svobode" tako rekoč ne mine teden,...

[Video] V libijski oddaji navdušeni nad tem kako Palestinci rojevajo otroke, da bi jih lahko žrtvovali

V Evropi smo priča demografskemu vojskovanju in zavojevanju, saj...

Elita nam sporoča: Znižali vam bomo standard!

"V prihodnosti bomo morali začeti živeti drugače, imeti manj,"...