fbpx

Napadalec v Parizu opletal z mačeto in vpil “alahu akbar” – pogumni vojak se je nemudoma odzval in napadalca ustrelil

Foto: epa

Znameniti muzej Louvre v Parizu so nemudoma zaprli, ko je vojak ustrelil moškega, ki je opletal z mačeto in kričal “alahu akbar”, ob tem pa poskušal vstopiti v stavbo. 

V Parizu se je danes dopoldne dogajala prava drama. Incident se je zgodil na stopnišču znamenitega muzeja Louvre v Parizu, ko so napadalcu prepovedali vstop, ta pa je izvlekel mačeto in začel vpiti “alahu akbar. Na srečo francoski vojak, ki je opravljal svoje naloge, ni dolgo premišljeval, kako se odzvati. Vsiljivega napadalca je v samoobrambi petkrat ustrelil v trebuh. Slednji je v kritičnem stanju, pa tudi vojak ni ostal brez poškodb – Daily Mail poroča, da je pri tem utrpel poškodbe glave.

Ulice okrog muzeja Louvre so evakuirali, napad pa je francosko ministrstvo za notranje zadeve označilo kot “resen varnostni incident”. Francoske oblasti sumijo, da je bil v napad vpleten še nek drug moški, ki so ga aretirali potem, ko se je “sumljivo obnašal” blizu kraja napada.

Premier prepričan, da gre za teroristično dejanje
Odzval se je tudi francoski premier Bernard Cazeneuve, ki je napad označil za teroristično dejanje. Tiskovni predstavnik ministrstva za notranje zadeve Pierre-Henry Brandet je dejal, da identiteta in državljanstvo osumljenca še nista znana. Minister za notranje zadeve Bruno Le Roux pa je nemudoma preklical svojo poslovno pot v Dordogne, da bo popoldne lahko obiskal ranjenega vojaka.

V muzeju Louvre okrog 1.250 ljudi, med njimi tudi šolarji
Po ocenah je bilo v znamenitem muzeju okrog 1.250 ljudi, ko se je zgodil teroristični napad. Slike iz notranjosti muzeja prikazujejo, da je bilo v tem času v njem tudi več šolarjev.

Foto: Daily Mail

Foto: Daily Mail

Vojaška patrulja je kmalu po 9. uri, v okviru stalnega nadzora, ustavila moškega ob vhodu v stavbo. Policijski vir na prizorišču je povedal: “Ker je nosil kovček, so mu vstop zavrnili. Moški je nenadoma potegnil nož in napadel. Vojak je takoj uporabil svoje orožje, da je onemogočil napadalca, ob tem pa je bil ranjen. Območje so nato evakuirali.” Kovček so kasneje preiskali, v njem pa ni sledov eksploziva. Sprva so sicer tuji mediji poročali, da je napadalec izvlekel nož, v resnici pa je šlo za mačeto, kar so že potrdile tudi francoske oblasti.

Zagotovo gre za ekstremističnega terorista
Tiskovni predstavnik vojske Benoit Brulon je dejal, da so štirje moški poskušali obvladati napadalca, preden je bilo slišati strele. Razkril je še, da je napadalec poškodoval vojaka, ki ni streljal. Napadalec je sicer v kritičnem stanju. Michel Cadot, pariški prefekt, pa je razkril, da je bil  napadalec “petkrat ustreljen v trebuh, vendar je še vedno živ”. Dodal je, da se je napad zgodil na vrhu stopnišča, ki vodi v trgovsko središče. Tudi on je prepričan, da so besede, ki jih je napadalec vzklikal, potrditev, da gre za ekstremističnega terorista.

Na prizorišče napada je prišla tudi županja Pariza Anne Hidalgo, ki je pohvalila “izjemno učinkovitost” vojakov, saj so preprečili morda mnogo hujši pokol.

Marjanca Scheicher