fbpx

Nove informacije: Napadi v Kölnu so bili dogovorjeni, skoraj vsi osumljenci migrantskega porekla

Foto: epa

Osumljenci za silvestrske napade na ženske v Kölnu so po navedbah notranjega ministra nemške dežele Severno Porenje-Vestfalija Ralfa Jägerja skoraj izključno ljudje migrantskega porekla. Jäger je obenem danes kölnski policiji očital hude napake. Oglasil se je tudi nemški pravosodni minister Heiko Maas, ki je dejal, da so bili napadi načrtovani na družbenih omrežjih

“Tako izjave prič kot poročila kölnske policije, pa tudi opisi zvezne policije kažejo, da so ta kazniva dejanja storili skoraj izključno ljudje z migrantskim ozadjem,” je Ralf Jäger povedal na zasedanju odbora za notranje zadeve v deželnem parlamentu te najbolj poseljene nemške zvezne dežele. “Veliko govori tudi v prid temu, da so bili to Severnoafričani in ljudje iz arabskega prostora,” je še dodal.

Nič pometanja pod preprogo
Pri razjasnitvi dogajanja na silvestrovo država po njegovem mnenju ne bi smela ničesar zamolčati ali pomesti pod preprogo. Kot je dejal, je po omamljanju z alkoholom in mamili na silvestrovo prišlo do omamljanja z nasiljem, ki je vrhunec doseglo z izživljanjem spolnih fantazij. To je treba najostreje kaznovati.

Jäger je ob tem vodstvu kölnske policije očital hude napake. Po njegovem mnenju bi morala ob dogajanju hitreje poseči po razpoložljivih enotah. Policiji v Kölnu so že pred tem očitali, da sprva sploh ni objavila informacij o poreklu osumljencev. V prvem sporočilu za medije na novoletno jutro je tako poročala zgolj o napetih razmerah in dobri intervenciji policije. Silvestrsko dogajanje je v petek odneslo vodjo kölnske policije Wolfganga Albersa, ki je moral v pokoj.

V zvezi z dogajanjem na silvestrovo na trgu pred železniško postajo je policija do nedelje prejela že 516 prijav – od otipavanj do tatvin, pa tudi o dveh posilstvih. 40 odstotkov prijav je povezanih s spolnimi napadi.

“Kazniva dejanja v takšnem obsegu morajo biti načrtovana”
Masovni spolni napadi na silvestrovo v Nemčiji so bili načrtovani na družbenih omrežjih, je potrdil nemški pravosodni minister Heiko Maas. “Kazniva dejanja v takšnem obsegu morajo biti načrtovana,” pojasnjuje minister.

Heiko Maas je prepričan, da ne more nihče trditi, da napadi niso bili pripravljeni in dogovorjeni. Napadalci so imeli namreč samo en cilj, to pa ne more priti spontano.

Migranti: Dobimo se v Kölnu
Datum in prostor z veliko množico ljudi sta bila po mnenju ministra “skrbno izbrana”. Nemški Bild am Sonntag se prav tako sklicuje na poročila policije, ki razkrivajo, da so se migranti, ki so bili v Nemčiji, na Nizozemskem in v Belgiji, na družbenih omrežjih dogovorili, da se dobijo na železniški postaji v Kölnu.

Maas po drugi strani svari pred “delanjem prehitrih zaključkov”, po katerih so v javnosti migranti in prosilci za azil avtomatsko odgovorni za spolne napade. “Zaključevati, da je nekdo nagnjen k kriminalu izključno na podlagi njegovega porekla, je zelo tvegano,” opozarja minister.

Pravosodni minister je razložil, da stopnja kriminala med begunci in migranti glede na statistiko ni višja od kriminala med Nemci, poroča Večernji list.

N. K., STA