Napeta situacija na hrvaško-bosanski meji: 10 tisoč migrantov skuša nezakonito priti na Hrvaško, pri tem pa uničujejo domove in pustošijo po vrtovih!

Datum:

Iz BiH-a prihajajo zaskrbljujoče vesti. Na hrvaško stran poskuša nezakonito prodreti na desettisoče migrantov, ob čemer uničujejo vrtove in vdirajo v hiše. Na območju Unsko-sanske županije se trenutno nahaja vsaj deset tisoč ilegalcev, ki od tam poskušajo nezakonito prodreti na hrvaško stran. Gre za ocene tamkajšnje policije, po poročanju lokalnih medijev pa so tamkajšnje razmere vse bolj napete. 

Ocenjuje se, da kar okoli sedem tisoč migrantov prebiva na ulicah oziroma v zapuščenih zgradbah, okoli tri tisoč pa jih živi v migrantskih taboriščih. Lokalna županijska oblast je sicer že izdala ukaz, da prebežniki nimajo vstopa v ta del BiH-a, a se ukaza še vedno ne izvaja Vsaj tristo ilegalcev vsak teden vstopi v omenjeno županijo, kamor prispejo iz republike Srbije, preko ozemlja Republike Srbske. Policija na območju že omenjene srbske entitete znotraj BiH-a migrantom ne dovoljuje nikakršnega zadrževanja in jih usmerja naprej proti Federaciji, oni pa potem nadaljujejo pot proti Bihaću. V prvih sedmih mesecih tega leta naj bi hrvaška policija v BiH vrnila, in sicer na območje Unsko-Sanske županije, vsaj dva tisoč ilegalcev, ki so skušali protizakonito prečkati državno mejo, poroča hrvatski-glasnik.

Policija je izčrpana, vendar nadaljuje s svojim delom, situacija pa močno slabi tudi običajne državljane BiH-a. Na to med drugim kažejo zaskrbljujoči dogodki v Veliki Kladuši, kjer je že več dni napeto, potem ko so tamkajšnji prebivalci pričeli s samoiniciativnim zaustavljanjem avtobusov, ki prevažajo ilegalce ter jim preprečevati vstop v svoje mesto.

V zadnjih dneh občuten porast kriminala
V tem mestecu naj bi po poročanju lokalnih oblasti, v sprejemnem centru “Miral”, stanovalo vsaj 1300 ilegalcev, nihče pa ne ve, koliko se jih še potika po ulicah. Po pričevanjih se potikajo okoli hiš, ljudem uničujejo vrtove in vdirajo v prazne hiše. V zadnjih 10-15 dneh je bilo, ko so bili dnevi toplejši, tega še več, pri čemer pa ne poznajo vzroka. Tudi župan mesta Bihać Šuhret Fazlić je dejal, da so prebivalci njegovega mesta ogorčeni zaradi vse večjega priliva ilegalcev, pri čemer so lokalne oblasti prepuščene same sebi. Nove prihode migrantov poskušajo nadzirati s prepovedjo novih prihodov ne glede na to, kaj o svobodi gibanja govorijo zakoni.

Foto: epa

Priliv ilegalnih migrantov se pozna tudi v Sloveniji
S slovenskih policijskih uprav pa poročajo o 236 obravnavanih tujcih, ki so ta vikend nezakonito prestopili državno mejo, od tega so jih 32 v Slovenijo vrnili italijanski varnostni organi. Prijeli so še enega tihotapca, konec tedna (od petka od 6. do danes do 6. ure) pa je bil neverjetno razgiban. Policisti so med vikendom prijeli 113 migrantov. V glavnem so bili prijeti posamezniki, v treh primerih pa malce večje skupine, in sicer: Grič pri Dobličah 11 državljanov Bangladeša, Tanča gora 16 državljanov Bangladeša in Ručetna vas 11 državljanov Bangladeša in 34 državljanov Pakistana. V skupinah po 9 so jih prijeli še v Kočevskih Poljanah in Črmošnjicah (na območju policijske postaje Črnomelj). Migranti so bili prijeti še na območjih Podhoste, Dolenjih Radencev, Jerneje vasi, Črnomlja, Župelevca, Srednje vasi, Škrjanč in Tribuč. Prevladujejo državljani Pakistana (55) ter Bangladeša (42). Ostali so državljani Maroka, Afganistana in Irana. Situacija torej zahteva nujno pomoč vojske, saj varovanje državne meje zahteva več kot le prisotnost kadrovsko podhranjene policije.

Foto: Policija

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Ponoči so sile ZDA in Združenega kraljestva ponovno napadle teroristične Hutije

Združene države in Združeno kraljestvo sta v soboto sprožili...

Čas je za interpelacijo celotne Golobove vlade

Poleg stranke Socialni demokrati (SD) sta krivca za nakup...

Golob zdravnikom ni grozil prvič: “totalno vojno” jim je napovedal že leta 2022

Zdravniki stavkajo že skoraj mesec in pol, vlada pa...

Še vedno nam vladajo gospodarji muh

V začetku prejšnjega tedna sem se po nekaj letih...