“Napredna” Savdska Arabija: V glavnem mestu zaprli ženski fitnes, ker v predstavitvenem videu “provocirajo” s športnimi oblačili in odkritimi lasmi

Foto: iStock

Čeprav naj bi Savdska Arabija počasi vstopila v korak s časom z odprtjem prve kinodvorane in dovoljenjem žensk (od junija letos naprej), da vozijo avtomobil je sedaj stopila velik korak nazaj. V petek so namreč savdske športne oblasti zaprle ženski fintes center v glavnem mestu Riad zaradi videa, kjer so ženske v oprijetih športnih oblačilih.

Tega ne bomo tolerirali, je zapisal vodja športne oblasti v Savdski Arabiji Turki al-Sheikh in dal odvzeti licenco tega fitnes centra. Sheikh, ki je tudi svetovalec prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, je dal preiskati, kdo je odgovoren za videoposnetek, čaka ga tudi kazen. Tudi Saud al-Qahtani, medijski svetovalec na kraljevem sodišču, je pohvalil hiter odziv športnega organa.

V videoposnetku, ki je bil objavljen na vseh socialnih medijih je ženska z nepokritimi lasmi v telovadnici, ki brca vrečo za boksanje. Športne oblasti so prepričane, da video vsebuje prizore, ki bi lahko uničile javno moralo, poroča Jihand Watch.

Foto: iStock

Ženske morajo nositi obleke, ki pokrijejo telo in tudi njihove lase v javnosti, še posebej v delih izjemno konzervativnega kraljestva, ki ima nekatere najstrožje omejitve na svetu za ženske.

A.G.