fbpx

Naravnost bizarno: Antifa skrajneži na Dunaju protestirali proti islamskemu terorizmu

Foto: YouTube Russia Today

Potem, ko je avstrijska prestolnica v prejšnjem tednu postala tarča krvavega terorističnega napada radikalnih džihadistov, v katerem so umrli štirje ljudje, več kot 20 pa je bilo ranjenih, se je na ulice Dunaja odpravila skupina aktivistov, ki je protestirala proti terorizmu in rasizmu. 

Demonstranti so nosili zastave in transparente Antifa z napisom “Skupaj proti terorizmu” in “Skupaj proti Islamski državi”, ko so korakali od stavbe mestne opere do prizorišča, kjer se je 2. novembra zgodil teroristični napad. Obsodili so tako islamistični ekstremizem kot tudi sovraštvo do verskih in etničnih manjšin.

“Po mojem prepričanju so religije mirne, čeprav nekateri ljudje širijo sovraštvo. Pomembno je opozoriti, da moramo delovati solidarno,” je za rusko video tiskovno agencijo Ruptly dejala študentka, ki se je udeležil marša. Sindikalni aktivist Axel Magnus pa je pristavil, da imajo na Dunaju sicer težave tudi s skrajno desno politiko nekaterih, pred nekaj meseci se je namreč po njegovih besedah odvil fašistični marš.

Foto: YouTube Russia Today

Prejšnji teden je radikalni terorist v središču mesta ubil štiri ljudi in ranil še 23, preden ga je policija ustrelila. Storilec je bil 20-letni moški, rojen v Avstriji, albanskega porekla, ki je bil simpatizer Islamske države. Islamska država je kmalu za tem prevzela odgovornost za napad. Vodilna muslimanska nevladna organizacija v državi Islamska verska oblast Avstrije (Islamic Religious Authority of Austria) je sicer streljanje obsodila, poroča Russia Today.

Avstrijski minister za notranje zadeve Karl Nehammer in kulturna ministrica Susanne Raab sta nedolgo tega za javnost sporočila, da nameravajo na Dunaju zapreti vse radikalne mošeje. Pred odločitvijo pa se je avstrijski politični vrh posvetoval tudi s predsednikom lokalne muslimanske skupnosti Ümitom Vuralom. Avstrijski kancler Sebastian Kurz je povedal, da od Evrope po terorističnem napadu na Dunaju pričakuje odmik od “narobe razumljene tolerance” in boj proti “političnemu islamu” na ravni EU. Po mnenju Kurza je problem z islamom v Evropi tako razširjen, da potrebuje odziv na ravni Evrope. S tem namenom namerava boj proti “političnemu islamu” uvrstiti na seznam tem o katerih bo potekala razprava na prihajajočem zasedanju vrha EU.

Nina Žoher