fbpx

Narobe svet: Švedski levičarski ravnatelj trdi, da sta posiljevalca z njegove šole žrtvi

Slika je simbolična. Foto: iStock

Najstnika, ki sta posilila dekle, ostajata na šoli, medtem ko si dekle od lanskega maja, ko se je posilstvo zgodilo, ne upa skozi šolska vrata. Ravnatelj zatrjuje, da so vsi trije žrtve, hkrati pa staršem ni posredoval nobenih informacij o dogodku in tako sploh niso vedeli, da sta med njihovimi otroci tudi posiljevalca.

Posilstvo se je zgodilo maja lani, v švedskem mestu Lund, decembra pa je bil eden od posiljevalcev – fant, ki je bil starejši kot 15 let, obsojen za posilstvo, poroča švedski portal Sydsvenskan. Štirinajstletna posiljena punca od posilstva ni več prestopila vrat te šole, posiljevalca pa pouk obiskujeta normalno naprej. Končno pa so se odzvali tudi starši ostalih otrok, ki od ravnatelja zahtevajo pojasnila. Ta se zdaj sicer v nekem delu strinja, da bi bilo “morda primerno opraviti pregled tega dogodka”, kljub temu pa arogantno ne stori ničesar, da bi dejanski žrtvi, tj. 14-letni učenki, pomagal, da bi spet začela hoditi k pouku. Po posilstvu je torej naletela še na krivice, ki jih povzroča sistem.

Ravnatelj le govori, a ne stori ničesar
Speisa pa povzema besede ravnatelja, ki pravi, da je “to nekaj, s čimer se borim vsak dan in mislim na to vsako uro. O tem sem govoril tudi z upravo”.

Intervju z ravnateljem šole v Lundu, objavljen na  Sydsvenskan:
Dekle ne hodi več v vašo šolo. Zakaj bi se učila drugje? “Ker se ne more soočiti s šolo kot običajno,” odgovarja ravnatelj.
Zarad dveh fantov? “Lahko bi rekli, da zaradi tega.”
Vendar pa sta onadva v šoli še ostala? “Tako je.”
Se vam zdi to korektno? “To je občutljiv problem. O tem smo govorili na upravni ravni. Sodba je bila odložena za šest mesecev.”

Ne more reči, kaj je prav in kaj narobe v tej situaciji
Ravnatelj je še zatrdil, da je šola v tem primeru takoj po posilstvu ravnala “primerno”: “Mislim, da ničesar ne bi mogli storiti drugače. Ampak, ja, težko je reči, kaj je prav in kaj je narobe v tej situaciji.”

Fant je zaradi kazni žrtev? Je ravnatelja dokončno zapustila zdrava pamet?!
Na šolo pa so se obrnili tudi mnogi starši, prav tako je o tem incidentu pisala slavna švedska pisateljica Ann Heberlein. Odgovori, ki jih od ravnatelja zahtevajo starši otrok, ki obiskujejo to šolo, so sicer razlog, da se bo ravnatelj znova posvetoval s šolskim svetom. “Veliko staršev je, ki so se pritožili, in to razumem. Vendar pa so vsi trije učenci na nek način žrtve v tem,” pravi ravnatelj, nakar ga je novinar omenjenega švedskega portala vprašal, kako to misli, da so vsi trije žrtve. “Vsi trije so otroci. Fant, ki je bil zdaj obsojen, je dobil precej visoko kazen, kar ga na nek način dela tudi žrtev.” Dejstvo pa je, da je bil 16-letnik obsojen na 100 ur družbeno koristnega dela, posiljenemu dekletu pa bo moral plačati tudi okrog 10.500 evrov odškodnine. Drugi fant je bil v času posilstva star 15 let, zato v skladu s švedsko zakonodajo ni kazensko odgovoren – primer so predali socialni službi.

Marjanca Scheicher