NATO: Rusi aktivno načrtujejo sabotažo podmorskih komunikacijskih kablov

Foto: epa

Vodja Natove obveščevalne službe je posvaril, da obstaja veliko tveganje, da bo Rusija sabotirala podmorske komunikacijske kable, da bi kaznovala zahodne države zaradi podpore Ukrajini. Nato zavezništvo krepi prizadevanja za zaščito podmorske infrastrukture po napadih na Severni tok, poročajo tuji mediji.

Rusija bi lahko kot del svojega spopada z Zahodom zaradi Ukrajine ciljala na kritično infrastrukturo v Evropi ali Severni Ameriki, vključno s plinovodi in internetnimi kabli, je opozoril visoki uradnik obveščevalne službe Nata. David Cattler, pomočnik generalnega sekretarja Nata za obveščevalne in varnostne zadeve trdi, da Rusija “aktivno načrtuje” infrastrukturo ukrajinskih zaveznikov tako na kopnem kot na morskem dnu.

Grožnja podmorskim plinovodom, ki oskrbujejo Evropo, je bila razkrita s sabotažo plinovodov Severni tok v Baltiku septembra lani, potencialno ogroženi pa so tudi podvodni kabli, ki prenašajo 95 odstotkov komunikacije. Ogrožena bi bila lahko kritična infrastruktura v Evropi in potencialno Severni Ameriki, saj so po mnenju Cattlerja Rusi na tem področju zadnja leta precej aktivni, njihove patrulje pa na višji ravni kot doslej. Po eksplozijah Severnega toka, ki so predmet preiskav v treh različnih državah, je Nato ustanovil novo “celico” na svojem sedežu v ​​Bruslju za usklajevanje prizadevanj za zaščito podmorske infrastrukture. Kljub temu da preiskava še ni zaključena in krivec ni znan, so Danske oblasti potrdile, da so v bližini cevovodov štiri dni pred eksplozijami septembra lani opazile plovilo ruske mornarice s podmornico.

Cevi na pristaniščih plinovoda Severni tok 1 v Lubminu v Nemčiji. (Foto: epa)

Vodja nove Natove celice, generalpolkovnik Hans-Werner Wiermann je za tuje medije povedal, da se zanašanje Zahoda na takšno infrastrukturo povečuje, istočasno pa se povečuje pretok podatkov prek podvodnih kablov in prehod na zeleno energijo, ki jo poganja veter na morju, kar zahteva več električne energije za transport do obale po morskem dnu.

Od vseh podvodnih kablov je kar polovica “ogroženih”
Države Nata so okrepile pomorske patrulje kot odgovor na povečano grožnjo, vojske pa se tesneje usklajujejo z operaterji infrastrukture v zasebnem sektorju, da bi okrepile varnost. Cattler je dejal, da bi Moskva napade na infrastrukturo lahko razumela kot način za “motenje zahodnega življenja in pridobitev vpliva na tiste države, ki nudijo podporo Ukrajini.”

Internetni kabli veljajo za ključno ranljivost infrastrukture, saj je družba kolektivno odvisna od števila optičnih kablov, ki tvorijo hrbtenico interneta in elektronsko povezujejo celine. Cattler je pojasnil, da je na svetu okoli 400 podvodnih kablov za prenos interneta in v tem trenutku je kar polovica »kritičnih”. “Vsak dan opravijo skupaj približno 10 bilijonov dolarjev vrednih finančnih transakcij,” je dejal in dodal, da so “velika gospodarska opora.”

Ana Horvar