Francoska obrambna ministrica zagrozila s sankcijami vojaškemu osebju, ki je predsednika Macrona opozorilo pred državljansko vojno

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Francoska obrambna ministrica Florence Parly je s kaznijo zagrozila bivšemu visokemu vojaškemu osebju, in sicer zaradi podpisa pisma, v katerem so francoskega predsednika pozvali, naj zaustavi grozeč razkroj države ter prepreči morebitno državljansko vojno. 

Francoska obrambna ministrica Florence Parly se je z grožnjami odzvala na pismo nekdanjih francoskih generalov, potem ko je le-to razburkalo tamkajšnjo medijsko javnost. Uvodoma je bilo pismo objavljeno v konservativnem časopisu ‘Valeurs Actuelles’, in sicer 21. aprila letos. Poziv je podpisalo okoli 20 upokojenih francoskih generalov, skupaj s 100 višjimi častniki ter preko tisoč vojakov, poroča RT.

V presenetljivo zloveščem tonu so generali rotili francoskega predsednika Emmanuela Macrona in tamkajšnjo vlado, da rešita Francijo pred “grozljivim razpadom”. Obenem so ju še prosili, da ubranita njihovo domovino pred islamizmom in predmestnimi hordami, kot tudi pred zamaskiranimi posamezniki, ki napadajo podjetja in policijo. Obenem so še opozorili, da nekatere protirasistične in protikolonialne ideje, ustvarjajo delitve v družbi, z namenom insceniranja medrasne vojne.

Foto: epa

Tudi aktualno politično ozračje bi lahko privedlo do državljanske vojne. Da bi se temu izognili, je potrebno nekaj korenito spremeniti. Parly pa je nekdanje generale obtožila pozivanja k “nekakšni vstaji ali vsaj ustvarjanja sovražnega ozračja“. Po njenem prepričanju je bilo mnenje v pismu žalitev za tisoče vojakov. Prepričana, je da ne bi smeli stresati soli na rane in krepiti delitev v državi. Generali po njenem prepričanju ne bi smeli javno izražati svojih političnih mnenj, ravnanje podpisnikov pa je bilo nesprejemljivo in neodgovorno.

Marine Le Pen je podprla podpisnike: so domobljubi, ki se borijo za odrešenje dežele
Se je pa podpisnikom pisma postavila v bran konservativna političarka Marine Le Pen. Kot je navedla, gre za dolžnost domoljubov, da se borijo za “Odrešenje dežele”. Ob tem je pozvala avtorje pisma, da naj podprejo njeno stranko in njeno kandidaturo na predsedniških volitvah leta 2022. Diskusije okoli verskega radikalizma, so se okrepile po nedavnih terorističnih napadih, nazadnje potem, ko je Tunizijec prejšnji teden, napadel policijsko postajo in umoril policistko.

Domen Mezeg