fbpx

Nekdanji najvišji ameriški obveščevalec Petraeus izrazil podporo Donaldu Trumpu pri odstopu od iranskega sporazuma

Foto: epa

Nekdanji direktor Centralne obveščevalne agencije CIA in upokojeni general David Petraeus je izrazil podporo odločitvi ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da odstopi od sporazuma z Iranom.  

Nekdanji najvišji ameriški obveščevalec je o tem spregovoril na dogodku v Izraelu in dejal, da bo poteza prispevala k povečanju pritiska na Iran, in to ne samo na področju jedrskega sporazuma, ampak tudi na področju izvajanja aktivnosti na Bližnjem Vzhodu, navaja Jerusalem Post.

Opozoril na obstoj pomanjkljivosti
“Svetovni dogovor o omejevanju jedrskih ambicij vsebuje elemente, ki so zelo zaskrbljujoči,” je Petraeus opozoril decembra 2016. Na varnostnem forumu v Bahrajnu pa je poudaril, da obstaja nekaj pomembnih pomanjkljivosti, ki bi nam morale predstavljati veliko skrb. Ob tem pa izpostavil, da veljavnost pakta za obdobje od 10 do 15 let Iranu daje na razpolago več deset milijard dolarjev v predhodno zamrznjenih sredstvih.

Trump je 8. maja podpisal predsedniški memorandum o umiku od sporazuma iz leta 2015 in napovedal načrte za ponovno uvedbo sankcij za iranski režim. Ob tem pa je poudaril, da ZDA ne bodo ujetnice jedrskega izsiljevanje in da ne bodo dovolile, da ima režim, ki napoveduje smrt ZDA, dostop do jedrskega orožja. “To je bil grozljiv enostranski dogovor, do katerega nikoli ne bi smelo priti,” je dejal in dodal, da ta ni prinesel miru in ga tudi nikoli ne bo.

N. Ž.