fbpx

Nekdanji narkodiler razkriva, kako denar iz preprodaje kokaina hrani številne slovenske sodnike, policaje, novinarje …

Foto: iStock

“Vodja narkokartela Darko Šarić je od preprodaje kokaina zaslužil milijarde evrov, s katerimi je kupoval volitve, podkupoval politike, sodnike, policiste, carinike, novinarje in druge,” je za hrvaške medije povedal Šarićev nekdanji prijatelj in sodelavec Anastazij Martinčić. 

Martinčič se je oglasil iz urugvajskega zapora, kjer prestaja kazen 13 let in pol zapora zaradi pomoči pri tihotapljenju več kot dve toni kokaina. Odločil se je, da ga ne bo več ščitil, saj je molčal sedem let, vse svoje informacije pa bo povedal tudi pred sodnikom. Kot je izjavil, ga država Srbija ne more več braniti in mu obljubiti svobode kljub njegovemu bogastvu, saj ga samo v Srbiji čaka 40 let zapora.

Za maščevanje Šariću se je Martinčić odločil tudi zato, ker mu je dolžan več milijonov evrov. “Šarić je največ kokaina prodal v Evropi in Ameriki, najpomembnejša pristanišča za raztovor pa so Luka Koper in Reka, kjer se kokain tudi razredči v razmerju ena proti tri. Iz 2,2 tone kokaina, zaradi katerih sem obsojen, bi dobil 6,6 ton kokaina in z njimi zaslužil 660 milijonov evrov. Obračali smo milijarde evrov in služili več kot Coca-Cola in Google, mi smo multinacionalka. Zato je smešno, da mi ne vrne dolga,” je dejal Martinčić in dodal, da ne razume, zakaj mu ne vrne dolga, zato je napovedal, da bo v zaporu ostal, dokler ne odsluži celotne kazni. “Ni on Darko Tošić,” je še dejal.

Od 300 do 500 tisoč evrov za molk
Nekdanji Šarićev sodelavec je povedal, da so mu za molk dolgo plačevali od 300 do 500 tisoč evrov na vsake dva do tri mesece. Ves čas sta bila tudi v komunikaciji preko Skypa in mailov, Šarić je celo od njega zahteval, naj pred sodiščem potrdi, da mu je posodil 22 milijonov evrov, kar bi ga opralo krivde. “Februarja lansko leto pa mi je dejal, da mu nič več ne pomaga, zato mi je nehal dajati denar,” je rekel obsojeni ‘balkanski bojevnik’ Martinčič za medije, sicer Hrvat po poreklu. Nekoč je bil uslužbenec luške kapetanije v Puli, Šarića pa je spoznal sredi devetdesetih preko nekega Makedonca, ki dela za hrvaško tajno službo.

Domnevni vodja prekupčevalcev s prepovedanimi drogami v Evropi Darko Šarić na posebnem sodiscu v Beogradu. (foto: STA)

Domnevni vodja prekupčevalcev s prepovedanimi drogami v Evropi Darko Šarić na posebnem sodišču v Beogradu. (foto: STA)

Beograjsko specialno sodišče vodi proti Šariću in njegovi skupini postopek za tihotapljenje 5,7 tone kokaina iz Latinske Amerike v Zahodno Evropo in za pranje 22 milijonov evrov. Okrožno sodišče v Ljubljani pa je novembra 2015 zavrnilo zahtevo za preiskovanje Šarićevih sodelavcev Slobodana Resimića in Brana Goše.

Je premier Vučić dobil volitve zaradi umazanega denarja?
Martinčić je za medije dejal, da bi moral Šarić 7. novembra 2016 iz pripora, saj je z njegovim denarjem plačal celotno volilno kampanjo sedanjemu premierju Aleksandru Vučiću. Kot je dejal, se je Vučić srečal s Šarićem, ko je bil ta na begu, nato pa se je vrnil v Srbijo in dejal, da ga bodo prijeli. “Le kako je to vedel, če se ni prej z nekom dogovoril?” je povedal in dodal, da so srbske oblasti načrtovale celoten scenarij o dolžini zaporne kazni. Del tega dogovora naj bi bil po njegovih besedah tudi domnevni vodja slovenske združbe balkanskega bojevnika Dragan Tošić.

Je srbski premier dobil volitve z narko denarjem? (foto: epa)

Je srbski premier Aleksandar Vučić dobil volitve z narko denarjem? (foto: epa)

Kokain hrani tudi mnogo slovenskih ust
Nekdanji priprti Šarićev prijatelj je prepričan, da mnogo ljudi živi od prepovedane trgovine s kokainom. Na seznamu narkokartela za podkupovanje so policaji, politiki, cariniki, sodniki, delavci v pristaniščih, novinarji in drugi. “Hrvaška, Srbija in Slovenija živijo od preprodaje kokaina in orožja. Samo ena sodnica je dobila 20 milijonov evrov,” razkriva in dodaja, da je vse to pripravljen potrditi z dokazi na sodišču, če mu dajo status zaščitene priče. “Vem, kako se manipulira z vsemi, in vem, kateri novinarji ter mediji so pod vplivom kartela. Šarićev narkokartel je zaslužil zelo veliko denarja in še ga služi,” še opozarja nekdanji sodelavec tega kartela.

M. P.