fbpx

Nemci umikajo svinjino z jedilnikov. Je to konec Oktoberfesta?

Vir: EPA

Nemci v javnih menzah, zaradi spoštovanja do muslimanov, umikajo tradicionalne klobasice Bratwurst, saj le-te vsebujejo svinjino. S tem se ne strinja lokalna izpostava stranke Angele Merkel (CDU), ki se bori proti izginjanju klobasic v šolah, bolnišnicah in ostalih institucijah. Ali to pomeni tudi konec slavnega Oktoberfesta?

O predlogu, ki bi ohranil svinjino v jedilniku, se bo razpravljalo v parlamentu nemške zvezne dežele Schleswig-Holstein. Daniel Guenther, vodja skupine, ki predlaga ohranitev svinjine, meni, da bi morali nekateri spremeniti način, kako razmišljajo o verskih manjšinah. “Zaščita manjšin – tudi zaradi verskih razlogov – ne sme pomeniti, da je večina preglasovana zaradi slabo premišljenih idej,” je povedal Guenther, ki meni, da bi toleranca morala pomeniti spoštovanje ter prenašanje drugačnih kultur prehranjevanja in življenjskih stilov. 

Prašiček, steber ekonomije
Klobasice Bratwurt in ostali izdelki iz svinjskega mesa so v samem srcu nemške kuhinje. Svinjereja je v severni deželi Schleswig-Holstein še posebej pomembna, saj kmetijski sektor predstavlja 17 odstotkov prihodkov dežele, piše International Business times.

Potezo je morda navdihnila sosednja Danska, ki je javne institucije pred kratkim obvezala, da ohranijo svinjino v jedilniku. V stranki Angele Merkel (CDU) so sicer že zanikali, da bi hoteli javne institucije obvezati, da bi v menzah morale servirati svinjino.

Ali to pomeni konec Oktoberfesta, pivovarske orgije in svinjskega mesa, kjer se vsak leto spije 6,5 milijona litrov piva in poje 140,225 parov klobasic Bratwurst, mediji ne poročajo.

Ž. K.