fbpx

Nemčija gre pred velikonočnimi prazniki v najbolj strogo zaklepanje države do sedaj! Merklova: “Znašli smo se v zelo resni situaciji!”

Nemška kanclerka Angela Merkel. (Foto: epa)

Nemčiji se obeta do sedaj najbolj strogo zaklepanje, ki je povezano z epidemijo novega koronavirusa. Zaprte bodo namreč vse storitve, razen najpomembnejših, vključno z verskimi obredi za veliko noč, je po srečanju z regionalnimi voditelji napovedala nemška kanclerka Angela Merkel. “Znašli smo se v zelo resni situaciji,” je poudarila. 

Kanclerka Angela Merkel je ob naporu države, da zmaga v “tekmi” proti pandemiji, v torek zjutraj poudarila, da bo prišlo do zaustavitve po vsej državi in dejala, da bodo obstoječe omejitve ne le podaljšane do 18. aprila, ampak tudi, da bo večina podjetij zaprta svoja vrata vsaj pet dni, začenši s prvim v mesecu, tik pred velikonočnimi prazniki.

“Znašli smo v zelo resni situaciji,” je kanclerka novinarjem dejala po spornem maratonskem srečanju z voditelji 16 nemških zveznih dežel, ki je trajalo skoraj 12 ur. V petdnevnem obdobju bodo po vsej Nemčiji odprte samo trgovine, ki prodajajo hrano, pa tudi mesta za testiranje in cepljenje proti koronavirusu, kar bo verjetno najstrožja zapora v državi, odkar se je pandemija začela. Merklova je dejala, da naj ljudje v času  “tihih dni” zmanjšajo socialne stike v času med 1. in 5. aprilom.

Potovanja v tujino so močno odsvetovana
Poleg zaprtja podjetij bodo Nemci prepovedali zasebna srečanja več kot petih odraslih iz dveh različnih gospodinjstev, medtem ko bodo vsa potovanja v tujino močno odsvetovana. Tudi cerkve so prosili, naj v tem času opravljajo virtualne bogoslužja, tudi na veliko noč. Z novimi ukrepi bodo letalske družbe odgovorne za testiranje vseh potnikov in članov posadke, ki se odpravljajo nazaj v Nemčijo, vendar niso zahtevali karantene za vse, ki se vračajo iz tujine.

Čeprav so se nekatera območja Nemčije počasi začela odpirati, so se Merklova in regionalni voditelji strinjali, da je potrebno vnovič premisliti glede odprtja, še posebej tam, kjer tedenski primeri na 100 tisoč prebivalcev presežejo 100, poroča RT. Politika zaustavitve je bile do sedaj za nekatere Nemce sporna, kar se je odrazilo v valu perečih demonstracij v več mestih, od katerih je zadnja tekom vikenda izbruhnila v Kasselu in privedla do spopadov s policijo.

Foto: epa

Nemčija je že skoraj leto dni delno zaprta na račun pojavljanja okužb z novim koronavirusom. Po podatkih univerze Johns Hopkins so v državi do danes zabeležili več kot 2,6 milijona okužb s koronavirusom in skoraj 75 tisoč smrtnih žrtev. Samo v ponedeljek je bilo zabeleženih približno 7.700 novih primerov, so sporočili iz nemškega inštituta Robert Koch.

Nina Žoher