fbpx

Nemčija je začela z uvedbo strategije civilne zaščite – država se pripravlja na poslabšanje varnostnega stanja, kaj pa mi?

Foto: epa

Nemčija je začela z uvedbo svoje prve strategije civilne zaščite po koncu hladne vojne. Strategija med drugim predlaga, naj se prebivalci založijo z zadostno količino hrane in pijače za nekaj dni. Načrt je vlada sprejela v sredo.

Strategija med prioritete med drugim vključuje civilno podporo vojakom, okrepitev odpornosti stavb v primeru napadov ter povečanje zmogljivosti v zdravstvenem sistemu.

Napad na nemško ozemlje je malo verjeten
Strategija navaja, da je “napad na nemško ozemlje, ki bi zahteval konvencionalno obrambo, malo verjeten”, a obenem dodaja, “da mora biti država zadostno pripravljena za primer razvoja eksistenčne grožnje v prihodnje, kar pa ni izključeno.”

“Prebivalstvo bomo spodbudili, da si naredi zaloge hrane za deset dni,” prav tako pa svetujejo zaloge vode za pet dni, pri čemer je treba na osebo računati dva litra vode na dan, je med drugim zapisano v strategiji
.

Nemčija je, kar se tiče vojske, zelo previdna
Nemčija je zaradi svoje nacistične preteklosti že desetletja zelo previdna glede obrambnih vprašanj. Letos pa je pripravila nov vojaški načrt, ki v okviru Nata in EU predvideva večjo obrambno vlogo Nemčije v tujini.

Vrsta napadov v juliju – od katerih je za dva odgovornost prevzela Islamska država – je prav tako sprožila ostro razpravo o notranji varnosti.Obrambno ministrstvo razmišlja o usposabljanju vojske za odziv na večje teroristične napade. Notranji minister Thomas de Maiziere pa je minuli teden napovedal nove, ostre protiteroristične ukrepe, med katerimi je tudi predlog o odvzemu nemškega državljanstva džihadističnim borcem.

Slovenski levičarji so bili proti podobnim ukrepom pri nas
Spomnimo, da je podobne ukrepe že pred časom predlagala Slovenska demokratska Stranka. Predlog o ustanovitvi Nacionalne garde, je predvideval uvedbo do 25.000 pripradnikov močne strukture državljanov, ki bi bili izurjeni za pomoč vojski in policiji v kritičnih varnostnih razmerah ali v primeru naravnih katastrof. Ta struktura bi bila popolnoma podrejena generalštabu Slovenske vojske in bi bila tako nepolitična.

Slovenskim levičarjem pa se je ob omembi te strukture skoraj zmešalo. Začeli so govoriti o zasebni vojski stranke SDS katere pripadniki bodo fanatični strankarski pristaši. Seveda nič od tega ne bi moglo biti res, a bilo je dovolj za še en pogrom nad slovensko desnico.

Sedaj pa podobne ukrepe sprejemata dve največji evropski državi. Francija je napovedala ustanovitev Narodne garde, Nemčija pa podobne civilne strukture, ki bi nudila pomoč vojski in policiji. Morda pa bo Miro Cerar po sobotnem obisku “mame” Angele predlagal svojo različico “nacionalne garde.”

A. R., STA