fbpx

Nemčija odobrila skoraj 200 zahtev za azil turškim diplomatom, ki jih preganja Erdoganov režim

Foto: epa

Skoraj 200 Turkov z diplomatskim potnim listom je po lanskem spodletelem poskusu državnega udara v Turčiji dobilo azil v Nemčiji, je v ponedeljek v Berlinu sporočilo nemško notranje ministrstvo.

Za azil je sicer zaprosilo 249 imetnikov diplomatskih potnih listov, 196 pa je bila zahteva odobrena, je ministrstvo v Berlinu odgovorilo na poslansko vprašanje stranke Levica. Tudi sicer je število prosilcev za azil iz Turčije v porastu, je še sporočilo notranje ministrstvo. V avgustu je za mednarodno zaščito zaprosilo 962 Turkov, julija 620, junija pa 433.

Turčija je še vedno članica Nata
Nemška poslanka Sevim Dagdelen je kritizirala dejstvo, da je Nemčija podelila pravico do azila toliko Turkom. “Ni ravno smiselno, da na eni strani 196 turških diplomatov dobi azil v Nemčiji, medtem pa se odnosi s to članico Nata in kandidatko za članstvo v EU nadaljujejo po starem,” je dejala.

Odnosi med Nemčijo in Turčijo so sicer zelo napeti, tudi zaradi turških državljanov, ki so po spodletelem puču zaprosili za azil v Nemčiji. Oblasti v Turčiji pod vodstvom predsednika Recepa Tayyipa Erdogana jih imajo za kriminalce, da jim Nemčija pomaga, pa vidijo kot izdajo. V Turčiji je bilo prijetih tudi več nemških državljanov, po ocenah Berlina zaradi političnih razlogov.

C. Š., STA