fbpx

Nemčija vrača migrante Avstriji, ta pa Sloveniji – kaj pa mi?

Foto: epa

Nemčija je na svoji južni meji od novega leta že zavrnila po več sto migrantov dnevno in jih vrnila Avstriji. Podobno temu je začela delovati tudi Avstrija, ki na meji s Slovenijo zavrača vedno več migrantov, so sporočili z avstrijskega notranjega ministrstva. 

Pritiski v Avstriji se stopnjujejo, desničarski svobodnjaki (FPÖ) in ljudska stranka (ÖVP) zahtevata, da Avstrija stopi na zavoro in začne z zavračanjem migrantov na meji s Slovenijo. Pri tem ni pomembno, da želijo državo le prečkati in ne zaprositi za azil.

Karl-Heinz Grundböck, predstavnik avstrijskega notranjega ministrstva, poudarja, da vsak, ki želi Avstrijo le prečkati, tega ne more tudi avtomatično storiti, po poročanju avstrijske tiskovne agencije povzema STA. Poudaril je, da sicer lahko še naprej vsi migranti – ne glede na narodnost – v Avstriji zaprosijo za azil.

Avstrija je po navedbah policije z avstrijske Koroške na meji s Slovenijo v letošnjem letu zavrnila že 1652 migrantov. Najpogostejši razlogi za zavrnitev pa so neveljavni ali pomanjkljivi dokumenti ter lažne navedbe.

Avstrija išče rešitve za zavračanje ekonomskih migrantov
Werner Faymann, avstrijski kancler, je za avstrijski časnik Kronen Zeitung povedal, da Avstrija za primer, da evropske rešitve migrantske krize ne bo, izdeluje nadomestni načrt. Tako pravi, da je jasno, da bo Avstrija na svojih mejah aktivnejša in da bodo tudi Nemci storili več. Zavzema se predvsem za ločitev beguncev od ekonomskih migrantov, za katere predlaga, da se jih na avstrijski meji zavrne.

V začetku prost prehod, sedaj ostrejše zavračanje migrantov
Ob začetku migrantske krize je sicer večina držav na poti migrantom, ki so želeli priti v skandinavske države ali Belgijo, pustila prost prehod čez ozemlje. Z upoštevanjem dublinske uredbe lahko država članica EU sprejme le tiste prebežnike, ki želijo v njej zaprositi za azil. Tega pravila se po novem letu Nemčija, ki je zaostrila postopke na svoji južni meji z Avstrijo, bolj dosledno drži.

Temu po njenem zgledu sledi Avstrija, zato lahko pričakujemo večje število migrantov, ki jih bo ta na meji s Slovenijo zavrnila. Prva je s poostrenimi ukrepi pričela Švedska, sledila je Danska in sedaj še Avstrija.

Kaj to pomeni za Slovenijo, ali smo na to pripravljeni in kakšne ukrepe bo Slovenija izpeljala, smo povprašali na ministrstvu za zunanje zadeve.

Na slovensko policijo pa smo poslali vprašanja o postopkih, ki jih opravijo policisti z zavrnjenimi migranti. Predvsem pa nas je zanimalo, kako je možno, da se neveljavnost dokumentov migrantov ugotovi šele na avstrijsko-slovenski meji in ne ob vstopu v Slovenijo na meji s Hrvaško.
Odgovore še čakamo. 

A. D.