Nemška katastrofa: eno od dveh srednje velikih podjetij razmišlja o zaprtju ali selitvi

Nemčija se pripravlja na izpade elektrike. (Vir: Pexels)

Skoraj eno od dveh srednje velikih nemških podjetij razmišlja o zaprtju ali selitvi v tujino zaradi preveč birokracije in višjih davkov.

Raziskava, ki jo je izvedlo Zvezno združenje srednje velikih podjetij (BVMW), je razkrila grozljivo podobo nemškega poslovnega ozračja.

Glede na anketo je 26 odstotkov vseh direktorjev srednje velikih podjetij v evropski elektrarni razmišljalo o zaprtju svojega poslovanja, 22 odstotkov pa jih je izrazilo zanimanje za selitev poslovanja v tujino. Direktorji so kot dva glavna razloga za svoje nezadovoljstvo navedli stalen tok novih predpisov, ki ovirajo njihovo zmožnost poslovanja v Nemčiji, in visoko davčno breme.

Nemčija postala preveč birokratska

Tretjina direktorjev meni, da je Nemčija postala preveč birokratizirana za poslovanje. Medtem jih je več kot četrtina kot največjo oviro navedla višje davke in carine, drugi pa kot oviro pri poslovanju navajajo pomanjkanje kvalificiranih delavcev.

“Rezultati naše raziskave so več kot le opozorilo,” je dejal Markus Jerger, izvršni predsednik BVMW.

Porazna konkurenčnost

Študija kaže, da je Nemčija zdrsnila na 18. mesto med 21 državami glede konkurenčnosti družinskih podjetij. “Če ne bomo storili ničesar, bo breme birokracije uničilo družinska podjetja,” je opozoril predsednik Fundacije za družinska podjetja. Mala in srednje velika podjetja (MSP) sestavljajo hrbtenico nemškega gospodarstva, saj zaposlujejo več kot 40 milijonov od 45-milijonske nemške delovne sile.

In mnogi verjamejo, da jih izkoriščajo z visokimi davki ali da zvezna vlada pozablja nanje. Posebno področje, ki skrbi MSP, je povezano z digitalizacijo industrije, za katero BVMW meni, da ustvarja prepad med multinacionalkami, ki so finančno sposobne prilagoditi svoje poslovanje v digitalni dobi, in tistimi, ki si tega ne morejo privoščiti.

“Da bi naše gospodarstvo ostalo konkurenčno tudi v prihodnosti, potrebujemo zagon digitalizacije!” je nedavno dejal Jerger, “delovanje države in javne uprave zaostaja. In odvisnost od ogromnih tehnoloških velikanov vedno bolj omejuje priložnosti za srednje velika podjetja,” je dodal.

Največji padec v zadnjih dveh letih

Nemško poslovno zaupanje je padlo na najnižjo raven v zadnjih dveh letih zaradi bližajoče se recesije. Indeks poslovne klime Ifo, ki beleži zaupanje v nemško gospodarstvo, je padel na najnižjo vrednost po maju 2020. Zaupanje v državo kot prostor za poslovanje ni le upadlo nemškim podjetjem. Število tujih naložb v Nemčiji je zadnjih pet let upadlo, lani pa je bilo najnižje po letu 2013.

Glede na indeks poslovne klime Ifo je zaupanje v nemško gospodarstvo v zadnjem času strmo padlo, država pa se je januarja v študiji, ki je vključevala 21 industrijskih držav, uvrstila na četrto mesto po konkurenčnosti. “Če ne bomo storili ničesar, bo breme birokracije uničilo družinska podjetja,” je opozoril Rainer Kirchdörfer, predsednik Fundacije za družinska podjetja.

Andrej Žitnik