fbpx

Nemška policija prijela dva mladoletna migranta, ki sta načrtovala teroristični napad

Foto: epa

Na jugu nemške zvezne države Baden-Wurttemberg so oblasti pridržale dva najstnika, stara 15 in 17 let, ki sta načrtovala napad na javne institucije po vzoru kontroverzne teroristične skupine Islamska država. 

Aretacija mladoletnikov se je pripetila med četrtkovo racijo v bližini Aschaffenburga, Mannheima in Baden-Württemberga. Iz urada tožilstva v mestu Karlsruhe so v petek sporočili, da sta oba najstnika načrtovala islamistično motiviran napad na javno institucijo v okrožju Aschaffenburg, kar ju je vodilo tudi k načrtovanju nakupa strelnega orožja, poroča Russia Today.

Načrtovanje napada je kaznivo dejanje
Medtem, ko identiteti aretiranih najstnikov nista bili razkriti, so tožilci opozorili, da vsaj eden izmed pridržanih fantov kaže znake duševne bolezni. Vendarle so oblasti povedale, da ni bilo nobenih znakov, da sta bila obtožena sposobna izvesti napad, so pa izpostavile, da načrtovanje napada še vedno pomeni kaznivo dejanje.

Policija je razkrila, da so med aretacijo odkrili ekstremistično propagando in zastave Islamske države. Med drugim so zasegli naprave za elektronsko shranjevanje podatkov in mobilne telefone, ni pa bilo sledu o strelnem orožju.

Nemčija je v visoki pripravljenosti
Od terorističnih napadov v Nemčiji in drugod po Evropski uniji naprej je Nemčija v visoki pripravljenosti. 24. julija je bilo v samomorilskem bombnem napadu zunaj vinskega bara Ansbach, ranjenih 15 oseb. Bombaša so identificirali kot 27-letnega sirskega migranta Mohammada Daleela, ki je prisegel zvestobo Islamski državi. Devet dni pred tem pa je pakistanski migrant Riaz Khan Ahmadzai s sekiro in nožem napadel potnike na vlaku v Wurzburgu in pri tem ranil 5 ljudi.

Antiteroristične akcije po državi so se od napadov okrepile in vodile k aretacijam domnevnih operativcev Islamske države in ljudi, ki so inspirrani na podlagi džihadistične ideologije. Po vrsti smrtonosnih terorističnih napadov je Evropa še vedno na straži. Nadzor pa bo še posebej okrepljen v času praznikov.

N. Ž.