Nemška vlada je prižgala zeleno luč še za 187 tankov Leopard 1

Tank Leopard 1. Vir: Wikicommons.

Nemška vlada je prižgala zeleno luč še za izvoz 187 tankov Leopard 1 v Ukrajino. Vprašanje je, kaj to pomeni za razplet na bojišču. Problematično je sicer večje število okvarjenih rezervoarjev, ki jih je treba popraviti. Dostava tehnike ne bo bistveno spremenila razmer na fronti. Prava vrednost oskrbe zahodnih glavnih bojnih tankov je v oskrbi s strelivom.

Nemške zvezne oblasti so dale zeleno luč za izvoz 187 Leopardov 1 iz skupin Rheinmetall in Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft (FFG). V primerjavi s štirinajstimi tanki Leopard 2, ki jih je nemški kancler Olaf Scholz Ukrajini obljubil pred dvema tednoma, je ta pošiljka sicer mnogo starejšega modela Leopard 1 (začetek uporabe je bil leta 1965) bistveno večja, poroča Businessinsider.

Po temeljitejšem pregledu tehnike pa je bilo ugotovljeno, da ima pošiljka precej manjšo vrednost za Ukrajino, kot se je v začetku zdelo. Iz nemških vladnih krogov je zaokrožila novica, da financiranje popravila vozil še ni bilo zagotovljeno. Zadeva naj bi se razjasnila šele v nekaj tednih. Obenem je pričakovati, da bodo prva vozila dostavljena šele v sredini leta ali celo pozneje.

Nemški tank Leopard 2 (Foto: epa)

Zaenkrat ni jasno, ali bo nazadnje vseh 187 Leopardov 1 sposobnih za boj ali bodo mnogi med njimi primerni le za rezervne dele. Tako tanki Leopard 1 kot tudi Leopard 2 bodo na fronto prišli prepozno, torej verjetno po začetku spomladanske ofenzive ruske vojske, ki jo napovedujejo številni poznavalci. Nemška zvezna vlada je predolgo oklevala z dobavo bojnih tankov Ukrajini. Posledično je za Ukrajino storila bistveno manj, kot bi lahko.

Domen Mezeg