fbpx

Nemške banke zavračajo plačilo 14 milijard ameriških dolarjev ZDA

Foto: epa

Največja nemška banka zavrača plačilo 14 milijard US dolarjev kazni, ki jo je naložilo U.S. Department of Justice – ameriško ministrstvo za pravosodje – zaradi prodaje hipotekarnih vrednostnih papirjev, kar je prispevalo k finančni krizi leta 2008.

“Deutsche Bank nima namena poravnati te civilne tožbe v višini navedene vrednosti. Pogajanja so se šele začela. Banka pričakuje, da bodo pogajanja vodila do podobnih rezultatov, kot so jih dosegle primerljive banke, ki so izpogajale bistveno nižje zneske,” so v petek za javnost sporočili iz Deutsche Bank.

The Wall Street Journal poroča, da ameriško ministrstvo za pravosodje zahteva 14 milijard dolarjev kot nadomestilo za trgovanje s hipotekarnimi vrednostnimi papirji, kar naj bi botrovalo nastanku finančne krize. Predstavnik Deutsche Bank je julija ob poravnavi potrdil, da so pogajanja v teku, vendar je ostala višina potencialne kazni do danes nerazkrita.

Borzne vrednosti so slabe
Kazen je visoka in ko je bila objavljena, je v petek vrednost delnice Deutsche Bank padla za več kot osem odstotkov, kar je znižalo trgovanje z delnicami nemške borze za pol odstotka. Petkov padec je še povečal 45-odstotni padec vrednosti na nemški borzi od januarja tega leta in 53-odstotni padec v zadnjih dvanajstih mesecih.

Bank of America je plačala 17 milijard US dolarjev za poravnavo podobne raziskave v letu 2014. Goldman Sachs se je strinjal, da letos povrne 5,1 milijarde US dolarjev zaradi težav s hipotekarno zavarovanimi vrednostnimi papirji, ki so bili prodani vlagateljem kot dolg z visokim donosom.

Leta 2014 je Ministrstvo za pravosodje zahtevalo od Citigroup plačilo 12 milijard US dolarjev za prodajo hipotekarno zavarovanih vrednostnih papirjev nižjih vrednosti, vendar je bila kazen znižana na 7 milijard US dolarjev.

Barclays, Credit Suisse Group, UBS in Royal Bank of Scotland se prav tako soočajo s podobnimi preiskavami in so lahko kaznovane s strani organov ZDA.

A. B.