fbpx

Nemški evropski poslanec slovenskemu premierju namenil prav posebno podporo

Nemški evropski poslanec Maximilian Krah. (Foto: FB)

“Zares me veseli, da ste bili takrat poveljnik, minister za obrambo in danes sedite tukaj,” je nemški evroposlanec dr. Maximilian Krah v Evropskem parlamentu izjavil o predsedniku vlade Janezu Janši in mu napovedal podporo pri predsedovanju, saj je prepričan, da Evropa potrebuje racionalno politiko in ne moralnih naukov. Pri tem je še izrazil prepričanje, da ne moremo dajati naukov borcem, ki so si sami izborili svojo svobodo.

Iz Bruslja precej odmeva nastop evropske poslanke in voditeljice stranke SD Tanje Fajon, ki je izrazila prepričanje, da se je ugled države zamajal. Pri tem je šlo tudi za direkten obračun s premierjem Janezom Janšo, ki mu je očitala pogosto nespoštljivo retoriko, aroganco, cinizem, podpiranje madžarskega ali poljskega premierja, pritiske na medije, tožilstvo in neodvisne institucije. Fajonova še pri tem dodaja, da gre za samovoljno sprejemanje zakonov mimo ustave. Evropska poslanka Romana Tomc pa je pripomnila, da gre za izjemno nenavadno prakso, če evropski poslanci govorijo proti lastni državi.

V nasprotju z nekaterimi politiki levega pola pa se nemški evropski poslanec Maximilian Krah spominja, kako so leta 1991 jugoslovanska oklepna vozila prišla na slovenske ulice. Pri tem je izrazil vso spoštovanje Janši, ki je bil eden najbolj zaslužnih za dosego ciljev osamosvojitve. “Zares me veseli, da ste bili takrat poveljnik, minister za obrambo in danes sedite tukaj,” je dejal predsedniku vlade Janši.

Kot je v nadaljevanju dejal Krah, je Janša predvsem kritičen do tistih, ki so se borili proti neodvisnosti Slovenije leta 1991. Prav tako mu je podal tudi podporo s strani Evropske ljudske stranke. “Zato vam želim povedati, da je vaš program zmeren in uravnotežen, zato vas bo naša skupina podpirala, ker Evropa potrebuje racionalno politiko in ne moralnih naukov,” je poudaril. Pri tem je še izrazil prepričanje, da ne moremo dajati naukov borcem, ki so si sami izborili svojo svobodo.

Očitke Fajonove je zavrnil tudi Zver
Do nastopa Fajonove in Klemna Grošlja je bil kritičen tudi evropski poslanec dr. Milan Zver. Ne glede na izrečene besede, je pojasnil, da nekatera dejstva pričajo o drugačni sliki. “Dejstva vas negirajo. Kadar je bila na oblasti vlada Janeza Janše, smo  v Sloveniji imeli najvišjo gospodarsko rast, najmanj brezposelnih, socialna država je bila najmočnejša, celo nataliteta je bila bistveno višja,” je dejal Zver.

Sara Rančigaj