Nemški inštitut ugotavlja nevarno ohlajanje gospodarstva – slovensko ob napovedih višjih davkov leve koalicije krize ne bo preživelo!

Foto: epa

Gospodarsko razpoloženje v območju evra se je v zadnjem letošnjem četrtletju še dodatno poslabšalo, ugotavlja münchenski inštitut Ifo. Kazalnik gospodarskega razpoloženja, ki ga izračunava, se je na četrtletni ravni znižal z 19,6 na 6,6 točke, kar je najnižje od sredine leta 2016, so sporočili z inštituta. Slovensko gospodarstvo je tako zaradi odsotnosti vladnih reform in napovedi o višanju davkov še bolj nepripravljeno na novo krizo.

Poslabšale so se tako ocene trenutnih razmer kot pričakovanj. Kazalnik ocene trenutnih razmer je v zadnjem četrtletju dosegel 29,9 točke, potem ko je bil v prejšnjem četrtletju pri 41,4 točke. Kazalnik pričakovanj pa je bil tokrat pri -14,3 točke, v tretjem četrtletju pa pri -0,1 točke.

Gre za nevarne napovedi
Kot je opozoril predsednik inštituta Clemens Fuest, gospodarstvo območja z evrom vse bolj pluje proti nevarnim vodam. Oceno za zadnje četrtletje so najbolj poslabšali italijanski in španski analitiki, vključeni v raziskavo, medtem ko so nemški in francoski podali le malenkost slabšo oceno. Oceno trenutnih gospodarskih razmer so izboljšali le na Nizozemskem.

Strokovnjaki so podali tudi slabšo oceno izvoznih pričakovanj, kar je po Fuestovih besedah jasna posledica protekcionistične trgovinske politike ZDA. Številni strokovnjaki pričakujejo, da se bodo kratkoročne in srednjeročne obrestne mere v prihodnjih šestih mesecih zvišale, dolar pa se bo še naprej krepil, poroča STA. Pričakovana inflacijska stopnja za letošnje leto pa se je zvišala za 0,1 odstotne točke na 1,8 odstotka, so še sporočili z inštituta.

C. Š.

 

 • Olga2345

  Trump uči povampirjene evropske levičarje, s stazijevki Merklo na čelu, kozjih molitvic!

 • Andrej

  Če so švabi morda mislili, da bodo z musliči dobili poceni delovno silo so z grozo ugotovili, da ti tipi nič ne delajo, niti nimajo namena delati, ampak izklučno živeti na njihov račun. In tako tudi delajo.
  Naši so pa tako ali tako cepci na kvadrat. Volilci namreč.

 • sodnikisozločinci

  Vse več ljudi po Evropi spoznava, da je kupovanje nemških izdelkov enako nacionalni izdaji.

  • hle

   Precej jih je takih da so v njih tudi deli napravljeni v Sloveniji kar za Kitajske in podobne katere ti izdajalec kupuješ ne velja

   • sodnikisozločinci

    Za zadovoljstvo, da vidim Nemce, vsakega z 10 avtomobili, sem pripravljen do konca življenja hoditi peš in jesti kislo zelje s krompirjem. Sicer pa je vožnja z avtom nezdrava, hoditi je treba peš, zato pa imamo noge in ne kolesa.

  • joza joza13

   V hiši morajo biti nemške 3 zadeve…

 • tohuvabohu

  Ko gre za gospodarstvo in podobne zadeve, se indijančki poskrijejo. Simon Novak, ku-ku …

  • joza joza13

   -;)

 • xtc

  Preje bo zaškripalo preje se bo pokazalo kako uspešni so SLO NE JJ palamudžije z Posvojenčkom na čelu.
  Več bo crknilo bolj še bo preje bo streznjenje in preje bo prisililo ,da bo naropd popravil napako z levimi iz 91,ker nebo denarja,bo tudi streznenje.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!