fbpx

Nemški inštitut ugotavlja nevarno ohlajanje gospodarstva – slovensko ob napovedih višjih davkov leve koalicije krize ne bo preživelo!

Slovenska vlada je obljubila 2,8 milijarde evrov za ponovni zagon gospodarstva. Slika je simbolna. (Foto: epa)

Gospodarsko razpoloženje v območju evra se je v zadnjem letošnjem četrtletju še dodatno poslabšalo, ugotavlja münchenski inštitut Ifo. Kazalnik gospodarskega razpoloženja, ki ga izračunava, se je na četrtletni ravni znižal z 19,6 na 6,6 točke, kar je najnižje od sredine leta 2016, so sporočili z inštituta. Slovensko gospodarstvo je tako zaradi odsotnosti vladnih reform in napovedi o višanju davkov še bolj nepripravljeno na novo krizo.

Poslabšale so se tako ocene trenutnih razmer kot pričakovanj. Kazalnik ocene trenutnih razmer je v zadnjem četrtletju dosegel 29,9 točke, potem ko je bil v prejšnjem četrtletju pri 41,4 točke. Kazalnik pričakovanj pa je bil tokrat pri -14,3 točke, v tretjem četrtletju pa pri -0,1 točke.

Gre za nevarne napovedi
Kot je opozoril predsednik inštituta Clemens Fuest, gospodarstvo območja z evrom vse bolj pluje proti nevarnim vodam. Oceno za zadnje četrtletje so najbolj poslabšali italijanski in španski analitiki, vključeni v raziskavo, medtem ko so nemški in francoski podali le malenkost slabšo oceno. Oceno trenutnih gospodarskih razmer so izboljšali le na Nizozemskem.

Strokovnjaki so podali tudi slabšo oceno izvoznih pričakovanj, kar je po Fuestovih besedah jasna posledica protekcionistične trgovinske politike ZDA. Številni strokovnjaki pričakujejo, da se bodo kratkoročne in srednjeročne obrestne mere v prihodnjih šestih mesecih zvišale, dolar pa se bo še naprej krepil, poroča STA. Pričakovana inflacijska stopnja za letošnje leto pa se je zvišala za 0,1 odstotne točke na 1,8 odstotka, so še sporočili z inštituta.

C. Š.