fbpx

Nemški minister svari pred “dolgo zimo”: Omejitveni ukrepi bodo ostali, dokler se ne bo opazno zmanjšalo število novih okužb!

Nemški minister za gospodarstvo, Peter Altmaier (Foto: epa)

Nemški minister za gospodarstvo Peter Altmaier je danes v intervjuju za nemški Die Welt posvaril, da so pred Nemčijo še štirje dolgi zimski meseci. Tako obstaja verjetnost, da bo večji del ukrepov za zajezitev novega koronavirusa ostal v veljavi še v prvih mesecih prihodnjega leta.

Minister je v intervjuju vseeno zagotovil, da bodo med prazniki spet dovoljena druženja, ampak v omejenih zmogljivostih. Sicer pa je poudaril, da bodo omejitve v veljavi, dokler se ne bo opazno zmanjšalo število novih okužb. Dokler bo incidenta nad 50 na 100 tisoč prebivalcev po oceni Altmaierja pandemije ne bodo imeli pod nadzorom. “Pred nami so še trije ali štirje dolgi zimski meseci. Zato ne moremo povedati, da ni več nevarnosti. Možno je, da bodo omejitve v veljavi še v prvih mesecih leta 2021,” je povedal.

Merklova upanje položila v cepivo
Nemška kanclerka Angela Merkel je medtem danes bodrila Nemce. “Za nami je dolga pot,” je povedala v tedenskem podkastu. V njem je povzela dogajanje od začetka leta do sedaj. “Danes vemo toliko več o širjenju okužbe, možnostih zaščite, simptomih in zdravljenju,” je dodala. “Predvidevamo, da nam ne bo treba za eno ali več cepiv čakati do svetega nikoli, ampak se bo to zgodilo v predvidljivi prihodnosti,” je pojasnila. Poudarila je še, da je ravno pandemija pokazala, da smo ljudje zmožni veliko stvari, ko se kaj odločimo in sodelujemo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nemška kanclerka Angela Merkel. (Foto: epa)

V Nemčiji so sicer v zadnjem dnevu potrdili 21.695 novih okužb z novim koronavirusom, pred enim tednom jih je bilo 22.964, še poroča STA. V povezavi s covidom-19 je umrlo še 379 ljudi, skupno 15.965, so sporočili z inštituta Robert Koch.

Sara Kovač