Nemški minister za zdravje: Kdor je zaposlen, necepljen in mora v karanteno, ni upravičen do državne pomoči

Nemški minister za zdravje Jens Spahn. (Foto: epa)

Na nemškem ministrstvu za zdravje naj bi sprejeli odločitev, da ne bo več nadomestila za necepljene zaposlene, ki posledično ostajajo v karanteni. Takšni od 1. novembra dalje od države ne bodo prejeli nobene finančne podpore več. Ministri za zdravje zveznih in državnih vlad so glede tega soglasni. 

Nemški ministri za zdravje zveznih dežel so se odločili za poenoten pristop skupaj z zveznim ministrom za zdravje Jensom Spahnom (CDU). Nameravajo namreč odpraviti rekompenzacijo za necepljene zaposlene osebe. Najpozneje od 1. novembra dalje v Nemčiji za takšne zaposlene ne bo več državne podpore, če bodo zaradi suma obolelosti za covidom-19 napoteni v karanteno. Tako je zapisano v odločbi ministra za zdravje, poroča Spiegel

Vendar pa pravica do nadaljnjega izplačevanja plač v primeru bolezni ostaja. Iz uredbe so izključene osebe, za katere v skladu z odločbo ni bilo javnega priporočila za cepljenje proti covidu-19, kar lahko dokažejo s certifikatom. Spahn je ob tem dejal, da gre za stvar pravičnosti in ne pritiska, zavračanje cepljenja pa mora biti povezano s finančno odgovornostjo. O tem je še dejal, da tisti, ki mora biti v karanteni, običajno ni cepljen.

Cepilni center v Berlinu (Foto: epa)

Ne nazadnje pa uredba velja za osebe, ki so se vrnili s tveganih območij pa niso bile cepljene, a tudi za necepljene osebe, ki so bile v stiku. V zakonu je sicer jasno navedeno, da se pravica do odškodnine izgubi v primeru karantene, če bi se ji s cepljenjem lahko izognili. Določeno je, da če nekdo namerno zavrne cepljenje pa zato ni zdravstvenih ovir in bi se s cepljenjem karanteni lahko izognili, ni upravičen do nadomestila za izgubo zaslužka v primeru karantene. 

Domen Mezeg