fbpx

Nemški obveščevalci odkrili islamskega terorista v svojih vrstah

BfV (Foto: epa).

Agent nemške obveščevalne službe, ki je delal pod krinko kot islamist, je bil aretiran, ker naj bi na spletu objavljal skrajna stališča, razkril občutljive podatke in načrtoval napad. Za obveščevalno službo je 51-letni nemški državljan začel delati letos aprila. Njegova naloga je bila spremljanje skrajnih islamistov.

Osumljenec je načrtoval napad na prostore agencije v Kölnu in po poročanju tednika Der Spiegel je delno že priznal kazniva dejanja. Med drugim je pod drugim imenom ponujal občutljive obveščevalne informacije v spletnih klepetalnicah. Tudi on je načrtoval napad v imenu Alaha.

Ob prijavi na delovno mesto, med izobraževanjem in delom ni zbujal sumov, da je infiltrirani islamist. Njegovo teroristično delovanje so obveščevalne službe odkrile šele pred štirimi tedni. Kasneje se je pokazalo, da se je v islam spreobrnil leta 2014, ko je preko telefona prisegel zvestobo Mohamedu Mahmudu, znanemu berlinskemu skrajnemu islamistu, ki se je pridružil Islamski državi v Siriji. Obtožba ga bremeni načrtovanja napada proti državi.

A. B., STA