Nemški poveljnik mornarice je odstopil po tem, ko je Putinu javno izkazal spoštovanje

Glavni poveljnik nemške mornarice Kay-Achim Schoenbach in nova nemška ministrica za obrambo Christine Lambrecht (Foto: epa)

Glavni poveljnik nemške mornarice Kay-Achim Schönbach je odstopil zaradi diplomatskega spora, zaradi njegovega osebnega mnenja, da je potrebno spoštovati ruskega predsednika Vladimirja Putina. Schönbach je med drugim dejal, da si Rusija želi spoštovanje in si ga tudi zasluži, kasneje pa je ugotovil, da je s svojimi izjavami storil napako, na njegovo izjavo pa se je odzvalo tudi ukrajinsko zunanje ministrstvo, ki je njegove izjave označilo za nesprejemljive.

Glavni poveljnik nemške mornarice Kay-Achim Schönbach je v soboto zapustil svoje delovno mesto le dan po tem, ko je javno dejal, da se “Krim ne bo nikoli vrnil” in da si Rusija ter njihov predsednik Vladimir Putin “po vsej verjetnosti zaslužita spoštovanje”. Schönbach je prosil ministrico za obrambo Christine Lambrecht, da ga nemudoma razreši vseh dolžnosti. Ministrica pa je sprejela njegov odstop, poroča RT.

V govoru na dogodku, ki ga je v petek organiziral indijski možganski trust v New Delhiju, je glavni poveljnik zavrnil kot “neumnost” idejo, da je Rusija “zainteresirana za majhen in ozek pas ukrajinske zemlje, ki ga želi vključiti v svojo državo”. Schönbach je v nadaljevanju trdil, da si predsednik Putin želi, da Zahod “spoštuje” Rusijo, in dodal, da mu je “lahko dati spoštovanje, ki ga resnično zahteva – in si ga verjetno tudi zasluži”.

Poveljnik nemške mornarice je ob vprašanju Krima menil, da “polotoka ni več” in “se ne bo nikoli več vrnil – to je dejstvo”. Schönbachovi komentarji, za katere vztraja, da so bili podani v zasebni vlogi, so sprožili diplomatsko polemiko, saj je ukrajinsko zunanje ministrstvo v soboto poklicalo nemško veleposlanico v državi Anko Feldhusen. Kijev je njegove pripombe označil za “nesprejemljive”.

Nemško zunanje ministrstvo se je nemudoma ogradilo od njegovih izjav, saj je njihov predstavnik dejal, da komentarji glavnega poveljnika ne odražajo stališč ministrstva, tako glede vsebine kot izbora besed. Schönbach je očitno prepoznal svojo napako in dejal, da tega ne bi smel narediti tako in svoje pripombe opisal kot “očitno napako”. Nekaj ​​ur pozneje sta njegovo ime in fotografija izginila iz uradnega Twitter profila poveljnika mornarice, njegov življenjepis pa je bil spremenjen v “trenutno prost”.

Sara Rančigaj