fbpx

Nemški profesor prava Christoph Vedder: “Kdorkoli želi suverenost, mora zapustiti EU.”

(foto: EPA)

Vplivni nemški profesor prava Christoph Vedder sporoča Poljski naj se odreče svojim pravicam, ali pa naj zapusti Evropsko unijo. Poleg tega pa Vedder tudi meni, da bi bilo treba zakon interpretirati drugače in da država, proti kateri je 7. člen usmerjen, ne bi smela biti upravičena do glasovanja v postopkih proti drugi državi, ki se prav tako sooča s takšnimi ukrepi iz Bruslja. Tako se namreč Madžarska in Poljska ne bi mogle ščititi. Profesor verjame, da bo Evropsko sodišče tako interpretacijo tudi sprejelo.

Ugledni profesor prava z Univerze v Augsburgu Christoph Vedder  je v časopisu Sueddeutsche Zeitung zapisal: “Kdorkoli želi suverenost, mora zapustiti EU.” V nasprotnem primeru pa se bo aktiviral 7. člen, kar pomeni uveljavitev sankcij zaradi kršenja vladavine prava in hkrati državo tudi prikrajša za pravico glasu. 7. člen je sicer postopek, ki EU omogoča omogoča začasno ukinitev nekaterih pravic držav članic, trenutno pa sta morebitni tarči tega postopka Poljska in Madžarska.

Vedder je izjavil, da sta Poljska in Madžarska z željo po ohranitvi suverenosti izdali vrednote evropske solidarnosti, vladavine prava, svobode medijev, govora in znanosti. Nemški profesor se  je tudi jezil, da Varšava in Budimpešta nenehno podcenjujeta vrednote EU, poleg tega pa naj bi podcenjevali tudi sodbi Sodišča Evropske unije. Zdi se, da dejstvo, da je nemško zvezno ustavno sodišče v večji zadevi nasprotovalo razsodbi Evropskega sodišča, na Vedderja ni naredilo večjega vtisa. Seveda se je po razsodbi nemškega sodišča prikladno pojavilo več člankov, ki so trdili, da nemško pomanjkanje spoštovanja oblasti Evropskega sodišča ni mogoče primerjati s stanjem na Poljskem in Madžarskem.

Nova levica

Poljaki imajo še vedno nenaklonjen pogled na izgubo suverenosti. To stališče je leta 2015 podcenil skrajno levi predsedniški kandidat Janusz Palikot, ki je zatrdil, da se bo, če bo zmagal, odrekel poljski suverenosti EU. Seveda je doživel popoln poraz, a je odprl pot novi opoziciji. Večina aktivistov in politikov poljske opozicije je prevzelo prav to smer.

Poljski premier Mateusz Morawiecki in madžarski premier Viktor Orban. (Foto: epa)

Skrb nemške levičarske elite za evropsko solidarnost je sicer razvidna iz nekaterih člankov njihovih izbranih medijev. Maja 2018 je  tako Der Spiegel objavil prispevek, v katerem je trdil, da so se v zgodovini ruska agresivna in uničujoča dejanja zgodila šele, kadar se je počutila obkoljena z Zahodom. V članku je bilo zapisano, da Vladimir Putin ne želi rekonstruirati Sovjetske zveze, ampak zgolj želi, da Zahod spoštuje ruske interese, se drži stran od ruske notranje politike in preprečuje nadaljnjo širitev Nata in EU.

Nemški časopis je priznal, da želi Putin imeti svojo sfero vpliva. “Nemčija tega uradno ne more sprejeti, vendar bi bilo bolje, da te interese prizna. Berlin potrebuje pristop realpolitike, ko gre za Moskvo,” je pisalo ​​v članku. Zdi se, da so lepe besede o evropski solidarnosti, vladavini prava in ​​spoštovanju naših razlik izginile, ko gre za državo, kot je Rusija. Ostala je samo realpolitika. A to ne pomeni, da bi EU morali opustiti, zanjo se je treba boriti. Treba jo je spremeniti, tako da zaradi uporabe le nekaj besed ne bomo spremenjeni v državo, ki si jo je mogoče podrediti na podlagi “realpolitike”, meni Slawomir Cedzyński.

Sara Bertoncelj