fbpx

Nemško gospodarstvo potrebuje kar 1,2 milijona delavcev, Merklova s spremembo zakonodaje za lažje zaposlovanje migrantov iz tretjih držav

Foto: iStock

Zaradi pomanjkanja delovne sile bodo v Nemčiji spremenili zakon, po katerem delodajalcem ne bo več treba dokazovati, da za določeno delovno mesto ni domače delovne sile, temveč bodo lahko takoj zaposlovali tujce. Nemško gospodarstvo ta trenutek potrebuje kar 1,2 milijona delavcev, gospodarska škoda zaradi pomanjkanja delovne sile znaša 30 milijard evrov. Predlogu nasprotujeta nemška stranka Alternativa za Nemčijo (AfD) in del članstva Krščansko demokratske unije (CDU).

Časnik Financial Times piše, da bodo v Nemčiji zaradi pomanjkanja delovne sile spremenili zakonodajo o zaposlovanju, po kateri bodo delodajalci lahko zaposlili tudi migrante iz tretjih držav. Kot navajajo, niti v bazenu celotne Evropske unije ni dovolj kadra za potrebe največjega evropskega gospodarstva.

Oglejte si še: Nekdanji ameriški predsednik Jimmy Carter svetuje demokratom, naj proti Trumpu ne sprožijo nezaupnice!

Zaradi ugodnih gospodarskih razmer je bilo v zadnjem času odprtih novih 1,2 milijona delovnih mest, vsaj 44o tisoč pa jih ne morejo zapolniti z delovno silo iz Nemčije. Zaradi pomanjkanja ustreznih kadrov nemško gospodarstvo letno utrpi za kar 30 milijard evrov škode, v prihodnosti pa naj bi še naraščala.

Desnica nasprotuje delavcem migrantom
Ekonomisti kot razlog navajajo upokojevanje “baby boom” generacije, največ potreb po delovni sili pa je v zdravstvu ter industriji in v malem podjetništvu. Nemška vlada je zato pripravila osnutek zakona, ki bi lahko stopil v veljavo konec letošnjega leta, skladno z njim pa domačim delodajalcem ne bo potrebno iskati zgolj nemških državljanov, temveč bodo lahko zaposlovali tudi delavce iz tretjih držav sveta. Veliko težje kot univerzitetno izobražene nemško gospodarstvo išče delavce s srednješolsko izobrazbo, kjer so potrebe največje.

Predlogu spremembe zakona nasprotujejo v stranki Alternativa za Nemčijo (AfD), ker menijo, da bo ta še dodatno odprl vrata migrantom in povzročil nekontrolirano priseljevanje, hkrati pa bo zniževal ceno domačim delavcem. Predlogu Angele Merkel nasprotujejo tudi znotraj Krščansko demokratske unije, saj ti ocenjujejo, da zakon ne sme na široko odpreti vrat migrantom in nekvalificirani delovni sili.

C. Š.