Nepretrgane vezi pakta Ribbentrop-Molotov: Kako so socialisti in antisemiti s kolaboracijo izvolili svojega župana!

Gergely Karacsony je dobil Budimpešto s pomočjo sodelovanja komunistov in antisemitov. (Foto: epa)

Na županskih volitvah v Budimpešti je zmagal Gergely Karacsony, in sicer s podporo socialistično-liberalnih strank in antisemitske stranke Jobbik. V Budimpešti se je znova izkazalo, da imajo socialisti in nacisti veliko skupnega. Le imena so drugačna, za dosego skupnih političnih ciljev pa so pripravljeni tudi kolaborirati.

“Madžarski opoziciji je na nedeljskih lokalnih volitvah uspel veliki met. Vladajoči konservativni stranki Fidesz premierja Viktorja Orbana je namreč odnesla županski položaj v Budimpešti,” privoščljivo navaja Slovenska tiskovna agencija.

Karacsony uspeh označil kot zgodovinsko zmago
Kakorkoli, 92 odstotkov preštetih glasov je razkrilo, da je dosedanji župan iz vrst Fidesza Istvan Tarlos dosegel 44,3 odstotka podpore, medtem ko je 44-letni kandidat opozicije Gergely Karacsony dosegel 50,6 odstotka glasov. Slednji je predstavljal skupnega kandidata socialistov (MSZP), Parbeszeda (Dialog), Demokratične koalicije (DK) in stranke mladih Momentum. Po zmagi je Karacsony svoj uspel označil kot zgodovinsko zmago za Budimpešto in dodal, da bo prestolnico popeljal v 21. stoletje in središče Evrope.

Foto: epa

Opozicijski kandidati so zmagali v 13 od 23 okrožij prestolnice, med drugim so Fideszu odnesli župansko mesto v Pecsu, Miskolcu, Szombathelyu, Egerju in drugod. Očitno je pomagalo, da je opozicija na tokratnih volitvah nastopila s širokim zavezništvom, ki so ga tvorile tako leve kot tudi ekstremno desna stranka. Politiki iz vrst stranke Jobbik so namreč dobro znani po svoji antisemitski, rasistični in radikalni protievropski retoriki, dejanjih (na enem izmed svojih shodov so zažgali zastavo EU) ter ustanovitvi paravojaške organizacije oziroma gibanja Madžarska garda, ki je “nadzorovala” večinoma vzhodne madžarske vasi z romsko populacijo. Z nastopom administracije Viktorja Orbana leta 2010 je postalo delovanje te stranke prepovedano zaradi rasne diskriminacije romske manjšine.

Madžarska ekstremno desna stranka Jobbik se pretvarja, da predstavlja sredinsko politično silo, in tako poskuša pridobiti glasove s strani levice. Tako je 3. januarja letos skupaj stopil celoten spekter madžarske opozicije, vključno s strankami Jobbik, socialisti (MSZP), Demokratsko koalicijo (DK), zelenimi (LMP) in stranko Parbeszed (Dialog), in izrazil odpor do madžarske vlade. Ob tem pa je treba spomniti, da gre za stara zavezništva, ki segajo vse do pakta med Stalinom in Hitlerjem, in da med njimi ni nobene razlike.

Hana Murn