(Ne)uravnoteženost desnih in levih medijev v Sloveniji brez primere

Foto: STA

V zahodnih demokracijah je popolnoma normalno, da obstajajo desni in levi mediji. Še več. Nekateri časopisi, televizije itd. se odkrito deklarirajo kot levi ali desni in na to so ponosni, medtem ko se uporabnikom to zdi kot nekaj najbolj normalnega oziroma samoumevnega. V Sloveniji pa na tem področju prevladuje prav neverjetna “zaplankanost”, ki je v demokratičnem svetu skoraj brez primere.

Prav neverjetno je, do kakšne nevroze, psihoze, skoraj histerije pride, ko nekdo opozori na to, da je določen slovenski mainstream medij levo usmerjen. Do podobne reakcije seveda pride tudi, ko nekdo očita, da mainstream medij predvaja vsebine, ki naj bi bile desne (čeprav to dejansko morda sploh niso), kot je v zadnjem času (vnovična) gonja proti oddaji Pričevalci na TV Slovenija. Odgovorne na mediju običajno zajame panika in vsi hitijo zatrjevati, da poročajo nepristransko, ne levo in ne desno torej, kar je po njihovih besedah tudi edino prav. Pa to sploh ni prav, ampak je popolnoma zgrešeno. Pri medijskem poročanju ne gre za to, da bi moralo biti karkoli uravnoteženo. Za to poskrbi trg. In politična usmerjenost je načeloma osebna stvar novinarja.

Medijski pluralizem je temelj demokracije
Demokracije brez medijskega pluralizma ne more biti. Zato ni naključje, da je postal tisk v Angliji, ki se ponaša z najstarejšim parlamentom, ki je temelj demokracije, povsem svoboden (brez cenzure) že v drugi polovici oziroma konec 17. stoletja. Na drugi strani je bila pot svobodnega novinarstva v ZDA še bolj vznemirljiva, celo legendarna. Mnogi zgodovinarji so si enotni, da brez svobodnega tiska, ki je na območju trinajstih angleških kolonij bolj ali manj odkrito zahteval neodvisnost kolonij, ki so kasneje postale ZDA, te neodvisnosti ne bi bilo nikoli. To pa seveda še ne pomeni, da na ozemlju sedanjih ZDA ni bilo časopisov, ki so bili lojalistični, proti neodvisnosti torej. Toda do leta 1770 je te časopise iztisnil trg: morali so jih ukiniti iz ekonomskih razlogov ali pa preseliti v t. i. trdnjave lojalizma, kot je bilo tedaj mesto New York, ker jih ameriški prebivalci kolonij preprosto niso več kupovali in brali.

Dobra stara anglosaksonska debata
Debata je eden temeljev demokracije. Tudi moderna debata je doma v Angliji, kjer so z njo začeli že v 18. stoletju. Debata ima zelo natančno določena pravila, ki se jih morajo udeleženci strogo držati. O tem, kako so bili uspešni, pa odloča kritično občinstvo. Smisel debate je, da se argumentirano zagovarja stališče. In to se lahko stori samo tako, da se upoštevajo tudi argumenti nasprotne strani. Na te nasprotne argumente je treba odgovarjati in jih premagati z dodatnimi argumenti. V ZDA, Veliki Britaniji in še marsikje po svetuje je debata neke vrsta športna disciplina, podobno kot šah. Mojstri debate, ki običajno izhajajo iz študentskih vrst, na tekmovanjih dobijo nalogo zagovarjati neko temo, drugi pa ji morajo nasprotovati. Ta tema je neodvisna od njihovega osebnega oz. zasebnega mišljenja. Pogosto tekmovalci zagovarjajo stališča, ki so diametralno nasprotna tistemu, kar sami mislijo oz. verjamejo, a v debati kljub temu zablestijo! In v tem je čar debate, ki je nepogrešljiva za razvoj demokratične misli odgovornega državljana. Kulturo debate bi v slovenskem prostoru potrebovali tako močno, kot ranjenec potrebuje transfuzijo krvi, saj je slovenska mlada demokracija že skoraj izkrvavela zaradi kroničnega pomanjkanja kritičnosti slovenskih državljanov. Še posebej pa bi tečaj iz debate potrebovali številni slovenski novinarji, saj je kritičnost znotraj slovenskih novinarskih krogov prej izjema kot pravilo.

Demokracija brez odgovornega državljana je nevarna
Pogosto pravimo, da je demokracija najboljša politična ureditev. In res je tako. Toda pogoj uspešnosti demokracije je v tem, da je državljan odgovoren. V zgornjih vrsticah, ki opisujejo razvoj demokracije v ZDA in Veliki Britaniji, vidite, kako velik pomen so stoletja pripisovali temu, da so državljani kritični. Le kritični državljani so namreč lahko odgovorni državljani. Če so državljani nekritični, so nebogljeni, ker jih zlahka zavedejo takšni in drugačni manipulatorji. In posledice tega so strašne: na demokratičnih volitvah ne zmagajo najboljši, kar pomeni, da se blaginja državljanov nezadržno slabša.

Odgovornost medijev je infuzija v žilo demokracije
V odnosu do demokracije imajo mediji izreden pomen. Mediji in novinarji s svojim poročanjem pomagajo ljudem z informacijami. Brez dobrih, nepristranskih informacij državljan ne more biti odgovoren, saj ne more sprejeti pravilne odločitve in voliti najboljše oblasti. Zato so svobodni in neodvisni mediji eden od temeljev demokracije. Na drugi strani pa so mediji vezani na trg. In kot taki lahko postanejo nepristranski in disfunkcionalni za demokracijo. Zato imamo v svetu številne novinarske kodekse in denimo münchensko deklaracijo, ki govori o dolžnostih in pravicah novinarjev. Novinarji so tako s svojim delom odgovorni javnosti.

Neuravnoteženost slovenskega medijskega prostora
Dejstvo je, da je slovenski medijski prostor neuravnotežen. Vodilni časopisi Delo, Dnevnik in Večer so bolj ali manj odkrito levo usmerjeni. Zelo levo usmerjena je POP TV in tudi na RTV Slovenija boste našli desno usmerjenega novinarja le z lučjo pri belem dnevu. S tem da so časopisi, radii in televizije odkrito levo usmerjeni, ni nič narobe. Pridržek tu velja le za RTV Slovenija, saj RTV-prispevek plačujemo vsi državljani, tudi desno usmerjeni. Zato bi morala biti RTV Slovenija v nasprotju s komercialnimi mediji politično uravnotežena. To uravnoteženost bi lahko dosegli tako, da bi bili vsi prispevki RTV Slovenija politično nevtralni, ne torej nagnjeni v levo ali desno, ali pa bi bilo število levih in desnih novinarjev uravnoteženo, da bi nacionalka imela teme, ki bi bile enkrat levo, drugič pa desno usmerjene. Ali pa bi se morala RTV-prispevku odpovedati!

Patološko pomanjkanje kritičnosti slovenskih levih medijev
Toda neuravnoteženost medijskega prostora ni glavna težava, ki jo imamo v Sloveniji na tem področju. Velika težava je to, da se levo usmerjeni mediji razglašajo za nepristranske oziroma sredinske. Pri tem gre za zavajanje bralcev, gledalcev oz. poslušalcev ter posledično prikrito radikalizacijo zmernih desnih stališč, česar si mediji v demokraciji seveda nikakor ne bi smeli privoščiti. Dodatna težava je v tem, da pri nas levo usmerjeni mainstream mediji silovito obračunavajo z desnim polom, in to na način, ki v etabliranih demokratičnih družbah oz. kulturah velja za nedostojnega. Vse to ima v demokraciji svojo ceno, ki jo plačajo dezinformirani državljani, posledica česar je, da na volitvah volijo opcije, ki niso najboljše. Levo usmerjeni slovenski mediji s svojim pristopom do vsega desnega v slovenskem prostoru, ki včasih spominja na inkvizicijo in je gotovo medijski linč, delajo medvedjo uslugo slovenski blaginji, saj onemogočajo, da bi se pri nas vzpostavila desna vlada. Pri tem sploh ne gre za to, da bi morala biti na oblasti ves čas desna vlada. Nasprotno. V demokraciji je normalno, da se na oblasti izmenjujejo desne in leve politične opcije. To je koristno oz. funkcionalno, ker se morajo politiki truditi, da vladajo kar najbolje in v korist državljanov, saj se zavedajo, da bo sicer na oblast prišla nasprotna opcija. Pri nas pa se to zdi nemogoče, ker levi mediji s kršitvami vseh mogočih kodeksov na tem področju onemogočajo, da bi na oblast prišla desna politična opcija. Ker se leva politična opcija tega zaveda, se ne trudi vladati dobro, ampak samo po liniji najmanjšega odpora pomaga medijem zlivati žolč in žveplo na vse, kar je v Sloveniji desnega, in tako brez težav obdrži oblast v škodo slovenskih državljanov.

Pomanjkanje demokratične medijske kulture v Sloveniji je tragikomično
Če bi pri nas govorili angleško in ne slovensko, bi politične oddaje na slovenskih levih televizijah in pisarije slovenskih levih časopisov na internetu spremljalo na milijone tujcev. Podobno kot smo številni Slovenci, ki znamo dobro angleško, v živo spremljali seje britanskega parlamenta tik pred brexitom in se zraven hahljali. In to zato, ker bi se tujci ob gledanju in branju levih “slovencizmov” bolj zabavali in smejali, kot bi se ob spremljanju telenovel ali humorističnih serij, ki jih sicer gledajo. Za ljudi, ki izvirajo iz zahodnih demokracij, kot so ZDA in Velika Britanija, bi bilo namreč spremljanje političnih burlesk naših levih slovenskih medijev tako zabavno, kot je Slovencem v pustnem času zabavno gledati butalsko TV Čohovo. In to je žalostno.

Tadej Ian

 • Povprečen Državljan

  Popolnoma nobene škode zs SLO medijski prostor ne bi bilo,če medij,kot je Nova24 spoh ne bi obstajal.To ni nobeno novinarstvo,saj so objavljeni prispevki v sramoto novinarskemu delu.Nenehno prekopavanje kosti,zanikanje in sprevračanje zgodovinskih dejstev,neobjektivnost,širjene laži in nestrpnosti do vseh drugačnih,nespoštovanje države,voditeljev,poveličevanje zaslug posmeznikov,kitenje s tujim perjem,obtoževanje vseh levičarstva..Da 80% sovražnega govora Pravovernih sledilcev Velike vodje sploh ne omenjam. 74 let po WW2 in 28 let po osamosvojitvi…Žalostno.

  • GverilaStyle

   Ja poslušaj….a ti misliš, da podkupnine zastonj dobivajo-jemljejo???? Navodila so navodila in podkupnine so nagrada za poslušnost. Riti prodane.

  • Beli Sneg

   Ravno nasprotno. Dobro si opisal levo novinarsko falango, ki ni vredna svojega imena. Slovenci nismo več tako neumni in vse več je tistih, ki prepoznavajo zgodovinsko resnico, ki jo niso pisali zmagovalci. Širjenja laži in vzdrževanje samo ene resnice vse od 2. svetovne vojne ne gre več skozi. Delanje mita, da pred tem in po tem, ni bilo ničesar drugega kot zveličavna “komunistična partizanščina” je končano. Razkrinkana je laž, nesmrtna duša komunizma. Treba se bo s tem sprijazniti. Novi 24 pa čestitam, tudi na tem da ima na TV že dva programa. Še več takih medijev, pa bo mogoče enkrat enoumja v Sloveniji konec.

   • večni srb

    Tu se pa zagotovo motiš. Ne obstaja več resnic, kot je tudi resničnost lahko samo ena, mogoči so edino različni zorni koti.
    Znanstvena dejstva so točno to zato, ker so enaka za vse in se tudi brezšivno prilegajo v širšo strukturo eksperimentalno utemeljenega znanja, o katerih se lahko vsakdo in vedno tudi sam prepriča, s čadim pa se dejstva ne spreminjajo. Ampak ljudje so zarukani, pokvarjeni in depresivni, ne ljubi se jim vsega študirat, nočejo se poglabljati v malenkosti, raje imajo, da jim nekdo na kratko razloži kaj je res, da ne bi razmišljali kaj slabega in po pomoti zajebali katerega od njihovih gospodarjev oziroma fašističnih botrov. Kaj ti bo resnica, če si revež, spreminja lahko stvari edino izrojen komunistični psihopat, ki je pokradel veliko denarja in ga uboga represivni aparat.

  • večni srb

   V vsakem zrnu se skriva delček resnice, mogoče gledajo na svet bolj holistično.

  • macon

   To kar ti misliš o zgodovini ni zgodovinsko dejstvo. Tvoje dojemanje je na nivoju zgodnjega srednješolca, si pa upaš biti celo samozavesten. Ko pa dobiš prava dejstva podkrepljena z linki pa lažeš dalje ali spizdiš.

   Zaničevanje se greste levi, ki se bahate z vašo oblastjo in močjo, hkrati pa še grozite z novim krogom pobijanja.

   Sramota je, kako omejen in pokvarjeno lažniv si, hkrati pa v isti sapi zahtevaš spoštovanje in da te jemljemo resno. S takimi kot si ti ni sodelovanja, razumeš?

 • VERZIFIKATOR

  Neuranvoteženosti bo kmalu konec, od včeraj je namreč v razpravi novela novinarskega zakona.

  Zaki Novelšek

  NOVI NORČKI

  Novi norčki, dajte no, pustite,
  resda norčki, a nikakor novi,
  nepotrebni takšni so prislovi,
  s temi norčki nič ne zamudite.

  Treba je povedati naravnost,
  norčki so enaki desetletja,
  eksponente znanega podjetja
  vodi trajna da samoupravnost.

  Novi norček vneto opogumlja,
  da se po resnici tolče vedno,
  zanj od nekdaj je le tisto vredno,
  kar na novo vsakič poneumlja.

  Nove norčke zdaj se regulira,
  ni novela to, je več romanov,
  po vsebini prav norčavih planov,
  novi norček družno jih podpira.

  Novi norčki v lastno bi obrambo
  naredili vse, kar je mogoče,
  saj ko norčkom kdaj postane vroče,
  v lastno se zaprejo ceha shrambo.

  Novim norčkom najbolj pač ugaja,
  če na varnem zganjajo norije,
  njih norosti da se ne razkrije,
  da resnica v javnost ne uhaja.

  Niso novi norčki, ampak narčki,
  tu prišlo je namreč do preglasa,
  novih norčkov ostarela klasa
  dobro ve, kje se dobé denarčki.

  Novi narček silno se huduje,
  če to dejstvo kdo kdaj izpostavi,
  pa naj bo, z novelo se popravi:
  Novi norček ta je, ki hlapčuje.

 • VERZIFIKATOR

  Mi smo vsi enotno za povprečje,
  vsi enaki in brez vseh presežkov,
  to domet naš skrajnih je dosežkov
  in način dosege leporečje.

  Državljan kateri je povprečen?
  Za statistiko je to vprašanje,
  tisti kajpak, ki sprejema stanje,
  s podpovrečnim IQ da je srečen.

 • soc

  Mladinini provokatorčki, wannabe mini-kučančki, družno in takoj na delo. Klavrni pisuni v akciji še pred osmo uro, očitno je bil dan delovni nalog precej ostro. Medijski monopol je pač poleg tistega v pravosodju in izobraževanju nujen za vzdrževanje oblasti rdeče aritoktacije nad klavrno slovensko in balkansko srenjo.

  • večni srb

   Ampak marsikdo se tega dobro,zaveda, kaj nam pomaga, če to vemo.

 • Anton

  kakšne neumnosti vzhodne in zahodne demokracije, pa kdo si je to spet izmislil to floskulo, gre preprosto za demokratične države in nedemokratične države. Kot za časa osamosvajanja naše domovine, ve se kdo smo bili za Slovenijo in kdo ne, med slednje palček smuk zagotovo se ni uvrščal.

  sarkazem press

  • večni srb

   Noben hrvat ali šiptar ni bil in nikoli ne bo za Slovenijo, oni imajo svojo domovino in čutijo pripadnost svojemu narodu, ker se.jim zdijo njihovi mediji enostavno bolj prepričljivi.
   Taka je pač moč sovražne vojaške propagande oziroma indoktrinacije, ki seva preko vseh materialnih ograd in se začne takoj, ko dojenček odpre oči in prvič jasno sliši materin glas.

 • Van Der Waals

  LEVE MEDIJE JE POTREBNO UNIČIT!!!

 • xtc

  Skratka SLO je vzor “sredinskih medijev” in politikov.
  tako velja,da je vse kar je bolj fesno od Mladine ,Večera,RTV ,Dnevnika ter Dela, skrajno desničarski tisk in mediji,vse kar je bol desno od Milana Kučana,Tita,Lenina,Maota itd pa fašisti.

  • večni srb

   Če so pa praktično vsi mediji nastali v komunizmu, ljudje so se navadili na doze, ki jim jih celo življenje servirajo iste blagovne znamke, preko katerih jim država narekuje dogajanje in jim pomaga osmisliti zunanji svet.
   Isto kot velja za vse balkanske monopole, proizvodi državne propagande so vedno v redu že samo zato, ker drugih ni in jih tudi ne bo, saj vsa konkurenca zaostaja že za 80 let.
   Največ dela imajo z domačimi intelektualci in disidenti, zakaj bi sploh kdo rad poročal in analiziral razne informacije, razen da bi rušil ugled avtoritarcev in pomagal neprilagojenim razjebati tiransko oblast.
   Spomnimo se primera prve tuje konkurence pri nas, italijani so nas skupali strezniti preko Republike, vendar je Drnovšek hitro ocenil, da nas.hočejo samo indoktrinirat, zmešati glave s svojimi nebulozami in tako pri nas spet ustvariti več Italije. Zato jih je udba preprosto zatrla, izolirala, demonizirala in izrinila iz trga, udbaši pa so povezali cel medijski prostor in ustvarili absoluten monopol, ki se nadaljuje do danes. Tudi temu portalu so šteti dnevi, če jih ne bodo mogli bankrotirat in minirat z nekimi idiotskimi zakoni, bodo pač uničili cel SDS, novinarji pa bodo postali njihovi sužnji ali bodo morali ven iz države, če bi še imeli radi kaj od preostanka življenja. Lobotomiziran in posran narod bo vedno podprl tiransko oblast, imajo dvoje družine in potrebe, morajo misliti na svojo rit.

 • večni srb

  Angleška.demokracija je sploh posebna, že zato, ker drži roko nad izvoljenimi predstavniki ljudstva močna plemiška buržuazija, za katero so demokratični procesi bolj nujno zlo. Angleški tlačani jim ne bi pustili vladati, če ne bi bilo igrice z oddajo volilnih glasov, zaradi česar se angležem potem zdi, da sodelujejo z neomejeno in nedotakljivo oblastjo, vsaj v posrednem smislu.
  Gospoda živi pa v svojem svetu, če so London in druga velika mesta polna tujcev, na podeželju ni skoraj nobenega, tista pristna, prava Anglija je zaprta v gradove in druga ograjena območja, kjer sta varno spravljeni njihova unikatna identiteta in kolonialna tradicija oziroma njeni zakladi.
  Gospoda imajo svoj parlament, v katerega so izvoljeni z rojstvom. Pardon, ni čisto tako preprosto, najprej jih seveda vprašajo, če bi radi vladali najmočnejšem imperiju na planetu, šele ko jim odpišejo, da mogoče bi pa lahko res odločali o usodi milijonov in krojili podobo sveta, postanejo poslanci avtomatsko. Nihče ne nadzira tistih zapitih, polpismenih in senilnih kmetavzarjev, razen kraljica, ki bo živela čez sto let in jim torej vlada že skoraj od izuma parnega stroja naprej.
  Je zato njihova demokracija kaj manj demokratična in učinkovita? Očitno niti ne, angleži dejansko, tudi v resnici stojijo za odločitvami buržuazije, njihove volitve delujejo tako izčrpne in neposedne, da večini itak še na kraj pameti ne pade kaj bolj originalnega in alternativnega od aktualnih idej, saj to je moč debatnih krožkov, ki materijo razdelajo do najmanjših potankosti in zato na dan oddaje glasov, enostavno ni več vprašanj, na.katera ne bi že nekdo jasno odgovoril.
  Ampak, a je to vse kar se kuha v glavah angležev, res nima nihče več domišljije od obstoječih idej?

  Vloga buržuazije je hraniti in varovati znanje, izkušnje, tradicije in zaklade celega naroda, predstavljajo živ spomin, ki se osvežuje iz roda v rod.
  Klasične demokracije se zanašajo na intelektualno in strokovno sfero, utemeljeno v znanosti, saj se dejstva o življenju in svetu, s časom ne morejo spreminjati. Ampak treba se je vprašati, če je znanost res tako pomembna za politične procese, ki segajo dlje od stvarnega in pristnega. Včasih cel narod ve, da nekaj ni res, tudi ne more biti res, vendar morala in vest vseeno narekujeta volilcem določeno postopanje in smer delovanja, ker motiti se je človeško, biti lačen, reven, prestrašen, premražen in bolan, je pa še večji Hudič.

  • Tedo Medo

   Povsod je enako. Ni demokracije, volitve so samo farsa, vse stranke so enake.

   • večni srb

    Ne razumeš, to je demokracija, za katero ti verjameš, da ne obstaja več.
    Od kod ti ideja, da smo ljudje nekaj dobrega, pametnega in lepega?

 • Tedo Medo

  RTVSLO je uradno nevtralen medij in se hitro trudijo vleči ven iz dreka, ko se jim dokaže, da to ni res.

  • večni srb

   Kdor dela, včasih tudi greši.

 • All Bot

  Na 24ur.com če ne marajo tvojih komentarjev, več ne moreš niti komentirati. Piše, da so komentarji zaklenjeni, čeprav vsi komentirajo. Zaradi teh levih idijotov še enega računa ne bom ustvarjal. Grem raje kam drugam.
  Drugače pa to ni samo Slovenska stvar. Levičarski Google je rekel, da bo spremenil algoritme, da bo programiral ljudi, da bodo preprečili še eno izvolitev Trumpa. Pa so levi mediji totalno ignoriral, ko so prišli v javnost posnetki skrite kamere projekta veritas. Ni bilo nobenega škandala. Čeprav uživajo posebne ugodnosti pred sodišči ravno zaradi tega, ker trdijo da so politično nevtralni.
  Google se je hvalil kako lahko tudi za do 20% spremeni izid volitev z spreminjanjem algoritmov vb iskalnikih, kar je bilo razvidno iz Ameriških mid tearm volitev in EU volitev, kjer je v obeh primerih desnica dobila po okrog 10% manj kakor so jim pooli predvidevali.
  Tako da je treba levičarske monopole nujno razbiti, preden naredijo nepopravljivo škodo.

 • Matt von Glanz

  Kultura debate v šolah drugače obstaja, problem pa je, da je levo sponzorirana v okviru odprte druzbe bla bla
  Demokracija, kakor jo propagira levica, je diktatura. Znacilnost totalitarizmov je, da si prilastijo pozitivne besede v svojo rabo in definiranje.

 • Hribouc

  Lubi Slowenci / Vendi / Sloveneti / Sclavi !

  —————————————————————— KAJ SE AVTOR ČUDI IN SPRAŠUJE?
  Samo eno je dejstvo summa summarum Resnica !

  V Udbokučanističnem postboljševiškem rdečem aparthajd gulagu prikrite , komaj demokrature vlada absolutna prevlada režimskih trobil in tulil velike horde sluzastih hlapcef in klečeplazcev Forum 571 lažnivcev in iluzionističnih skrivljenih mehkohrbteničarjev brez ponosa, za vest in čast še nikoli slišali niso ali niso hoteli vedeti za Vrednote čistega Človeka!
  Kako naj bo mogoča jasna delitev in priznanje : mi smo levo trobilo ! in Mi smo glasnik Desnice!

  Poglejte dipl.komedijanta, faliranega holcarja, zanič župana, bralca Božjih Besedil in zdaj v vlogi glasnika
  diktatorja Udbokučanizma in boljhševiškega partizanstva in nekega vaškega župnika izpod hribov….vse zmešano, zgonjeno in zasirjeno v lastnem dreku pobiralca drobtin iz rdečega korita….GRAUŽ Zgraužani!

 • črnaovca

  Ne vem za kaj bi morala država podpirati medije, tisti ki ni zanimiv in ne more preživeti pač umre. Tako radi se zgledujemo po tujini, tam so mediji v privatnih okah in preživijo samo najboljši progrošni pač propadejo

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!