fbpx

Neusmiljen Erdogan aretiral še 45 vojaških pilotov, Evropa ga poziva, naj izpusti priprte novinarje

Foto: epa

Turške oblasti so včeraj priprle 45 pilotov zračnih sil, ki jim očitajo, da so sodelovali v julijskem spodletelem poskusu državnega udara. Še 28 pilotov iščejo, poročajo turški mediji. Evropski parlament pa je pozval turške oblasti, naj izpustijo vse novinarje in medijske delavce, ki so priprti brez prepričljivih dokazov o kaznivi dejavnosti.

Naloge za pridržanje vojaških pilotov je izdal tožilec v pokrajini Konya v osrednjem delu države. Med njimi je 71 podpolkovnikov in dva polkovnika. Turške oblasti so po poskusu puča aretirale več kot 30 tisoč ljudi in odpustile več deset tisoč zaposlenih v javnem sektorju. Odpuščenih je bilo tudi več tisoč vojaških častnikov, med njimi tudi generali.

Po navedbah turškega vojaškega analitika Metina Gurcana je po prvem valu odpuščanja v vojski število aktivnih pilotov upadlo s 600 na nekaj več kot 300. Z novimi pridržanji se bo njihovo število še zmanjšalo.

Erdoganov režim neizprosen do novinarjev in pisateljev
Po neuspelem poskusu vojaškega udara so v Turčiji prav tako prijeli najmanj 99 novinarjev in pisateljev, najmanj 330 novinarjem so razveljavili novinarske izkaznice, zaprli pa so tudi prostore več kot 100 medijskih hiš, zaradi česar je ostalo brez službe več kot 2300 novinarjev in drugih medijskih delavcev.

Pod pretvezo zatirajo opozicijo in svobodo medijev
Evropski parlament sicer ostro obsoja poskus državnega udara v Turčiji 15. julija, podpira turške legitimne institucije ter priznava pravico turške vlade, da se odzove. Ob tem parlament poudarja, da turške oblasti ne smejo pod pretvezo še bolj zatirati legitimne in miroljubne opozicije ali medijem preprečevati uveljavljanja pravice do svobode izražanja. Parlament je ob tem tudi spomnil, da so svobodni in pluralni mediji bistven sestavni del vsake demokracije.

Parlament tako poziva turško vlado, naj omeji obseg izrednih ukrepov in jih ne uporablja za omejevanje svobode izražanja, in poudarja, da široko zastavljene protiteroristične zakonodaje ne bi smeli uporabljati za kaznovanje novinarjev. Še naprej pa bodo spremljali praktične posledice izrednih razmer, ki so bile razglašene julija in so bile 19. oktobra vnovič podaljšane za 90 dni.

M. P., STA